A Ford több hétre szünetelteti a termelést szinte valamennyi európai autógyárában a félvezető chipek globális hiánya miatt, közölte az amerikai vállalat.

„A félvezetőkkel kapcsolatos helyzet miatt több üzemben már korábban is terveztük a rövidített munkaidő bevezetését. Mivel a helyzet nem enyhül, most úgy döntöttünk, hogy hosszabb termelési szüneteket iktatunk be” – mondta a Ford szóvivője az Automobilwoche lapnak.

A németországi Kölnben található Fiesta-gyárban július elejéig szünetel a járműgyártás, egy hetet leszámítva június végén, tette hozzá a szóvivő. Az üzemben május 3. és június 18. között, valamint június 30. és július 9. között rövidített munkaidőben dolgoznak majd a munkavállalók. A tervezett nyári bezárások közvetlenül ezután kezdődnek, így Kölnben a termelés csak augusztus 16-án indul újra.

A németországi Saarlouis-ban (Focus), a spanyolországi Valenciában (Mondeo, S-Max, Galaxy) és a törökországi Kocaeliben (Transit, Transit Custom) található gyárakat szintén érinti a cég döntése. A Saarlouis városában található üzemben május 3-tól 18-ig, illetve május 25-től június 7-ig rövidített munkaidőt vezetnek be. Saarlouis-ban a nyári üzemszünet 2021. július 26-tól augusztus 23-ig tart.

„A globális félvezetőpiacon továbbra is feszült a helyzet, és a várakozások szerint ez a helyzet a következő hónapokban is fennmarad” – közölte a Ford.