2022. december 14. | 15:23

Az egyesülés költségcsökkentés céljából jön létre és mindkét vállalat számára eredményesebb fejlesztést tesz lehetővé.

Sok fontos feladata mellett szinte örök meló egy vállalatnál a költségek optimalizálása. Ez nem csak a kis és közepes vállalatokat, hanem a globális méretű IT-cégeket is ugyanúgy érinti.

Pontosan emiatt kezdtek most közelebb bútorozni egymáshoz a Google és a Waze fejlesztő csapatai. Bár a közeledés egyáltalán nem meglepő, hiszen a Waze-t még 2013-ban a Google 1,1 milliárd dollárért felvásárolta, így lényegében teljesen az irányítása alá tartozik.

Viszont akkor is, és a mostani egyesülésnél is hangsúlyozzák, hogy nem fog beolvadni egyik vállalat sem a másikba, megmaradnak külön platformok. Arról van csak szó, hogy a Waze nagyjából 500 fős fejlesztő csapatát beolvasztják a Google Geo csapatába.

Ezzel elkerülhetik a felesleges párhuzamos fejlesztéseket és könnyebb lesz koordinálni a különböző csoportok munkáját. Ugyanannak a csapatnak a részei lesznek, amelyik a Maps, StreeVeiw és az Earth fejlesztéséért felelnek, ezzel pedig hasznos információk juthatnak a Waze-hez is.

A két platform együttműködése egyébként mindenkinek kedvező lépés volt, de főleg a felhasználók nyertek vele. Míg a Google megkapja a pontos forgalmi adatokat, melyet a Waze-nek felhasználói jelentenek, az átadja páratlan keresőképességeit is a másik vállaltnak.

Bár a két alkalmazás hasonló, a Waze nagyban támaszkodik felhasználóira, akik jellemzően nem is engedik el a platformot. Főleg Európában népszerű alkalmazás, összesen havi 151 millió felhasználója van.

Lehetőségünk van az applikáción keresztül különböző forgalmi zavarokat, útra került szennyeződéseket és akár traffipaxokat jelezni a térképen. Ezt más autósok, akik az adott szakaszon haladnak látják, és ez alapján tudják kalkulálni további útjukat.

Depositphotos