Ha dízel autót vennél, akkor új Volvód már nem lesz!

Frissítve:
2018-09-18, 21:59

Végleg száműzi új modelljeiből a dízel erőforrásokat a Volvo, így a legfrissebb S60 szedán már kizárólag benzines és benzines-hibrid változatban lesz elérhető.

A Volvo végleg felhagy a dízelmotorok fejlesztésével, és minden energiájával a benzines és hibrid erőforrásokra koncentrál a jövőben. Az új Volvo S60 lesz az első olyan modellje a svéd-kínai cégnek, amiből egyáltalán nem lesz dízeles változat, csak benzines és hibrid. Pedig korábban a Volvo nem volt ennyire dízelellenes, hiszen az XC40 és a nemrég bemutatott V60 is rendelkezett D3 és D6 változattal.

S60

Ilyen lesz az új Volvo S60

Hakan Samuelson, a Volvo elnöke szerint a jövő az elektromos autóké, ezért nem fejlesztik tovább az új generációs dízelmotorokat. Samuelson a hibrideket is csak átmenetnek tartja a teljesen elektromos autók felé vezető úton, az S60-as pedig ennek az útnak lesz az első lépése. Az S60 ugyanarra az SPA (Scalable Product Architecture) platformra épül, mint a V60, vagy a nagyobb méretű S90, V90 és XC90 modellek, és négyhengeres benzines, valamint plug-in hibrid változatokban lesz először elérhető, majd valamikor 2019-ben jön az enyhe hibrid (mild hibrid) verzió is belőle.

A dízeleknek azonban van egy nagy előnye, mégpedig az alacsonyabb fogyasztás, ami ráadásul együtt jár az alacsonyabb széndioxid kibocsátással. A Volvo elnöke szerint ezt a mild hibrid meghajtással lehet a benzinesek esetében kompenzálni, ahol az elektromos motor rásegítésének köszönhetően alacsonyan tartható az üzemanyag-fogyasztás.

Új Volvo S60

A Volvo S60 már nem lesz elérhető dízeles kivitelben

A Volvo dízel-technológiával kapcsolatos döntésében közre játszott az is, hogy az S60 legfontosabb piaca az Egyesült Államok lesz, ahol a dízel részaránya egyébként is alacsony. Ráadásul az új S60-ok globális gyártóbázisa is az Egyesült Államokban lesz, mert Svédországból a dél-karolinai Charleston városába helyezik át a termelést. Az itteni üzem 2015 óta működik, és évente akár 100 ezer autó legyártására képes. A jelenlegi 2 ezres munkavállalói létszámot éppen az S60 gyártása miatt növelik a közeljövőben 4 ezerre.

Érdekes azért a Volvo radikális döntése a dízelek végleges száműzéséről, hiszen a nagy rivális márkák kicsit már úton járnak. A ráncfelvarráson átesett Mercedes C300 és az új KIA Sportage például dízel-hibrid motorokkal is elérhető lesz, vagyis az elektromos forradalom ezek szerint összeegyeztethető a dízeltechnológiával. Amennyiben pedig a korábban beharangozott fejlesztésekkel a dízelmotorok nitrogén-oxid kibocsátása valóban radikálisan csökkenni fog, akkor nincs nagyon ok a technológia száműzésére.

Persze a piaci trendek most a dízelek ellen szólnak, Nagy Britanniában például 2018 első negyedévében 24,9 százalékos volt a részesedésük, ami harmadával kisebb az egy évvel korábbinál. Az statisztikák szerint egész Európában hasonló a helyzet, vagyis egyértelműen a benzines és hibrid autókból fogy több, arányuk pedig folyamatosan nő.

Forrás:

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Mercedes tuning
2017. július 11.
Gyakori vélekedés, hogy régen minden motort úgy terveztek, hogy a világból kimenjen. Manapság a downsizing és a szigorodó emissziós megkötések miatt a gyártóknak kompromisszumokat kell kötni.
Hullócsillag? – Mercedes E-osztály W210
2018. augusztus 25.
A W210-es egy új arculatot és vállalatfilozófiát képviselt a Mercedes palettáján a 90-es évek közepétől. Nem generációkra tervezték, mégis szépen teljesít!

További hírek