2017. február 23. | 15:42

Okostelefonokra letölthető alkalmazások közül szemezgettünk, amik megkönnyíthetik az autósok mindennapjait

2017-re már közel kétmillió mobiltelefonra vagy tabletre szánt program (applikáció, röviden: app) tölthető le Apple eszközökre, valamivel több pedig androidos gépekre. Biztosan találsz a számodra megfelelőt, amik utazás közben információkkal láthatnak el, segítségedre lehetnek. Természetesen nem arra szeretnénk buzdítani mindenkit, hogy a telefonját nyomkodja vezetés közben.

1. Drága fotó prevenció

A gyorshajtás az egyik legnépszerűbb szabálysértési formája, ha a jogosítvány elvételéről van szó. Viszonylag egyszerű indokolatlanul korlátozott szakaszokon túllépni a sebességhatárt, így jobb, ha időben értesülsz a „birodalmiak” jelenlétéről. Az autósok körében népszerű a közösség által szerkesztett WAZE alkalmazás, ahol te magad is megoszthatod tapasztalataidat, folyamatosan friss információval látva el az azonos útszakaszon haladó sofőröket. Bármilyen eseményről értesülhetsz, legyen szó balesetről, rendőri ellenőrzésről, lezárt útszakaszokról. A Traffi Hunter egy szintén hasznos, magyar fejlesztésű program, ami egy naprakész folyamatosan frissülő adatbázisra épül, megóvva téged attól, hogy drága fotókon szerepelj.

Traffi Hunter - A magyar fejlesztésű traffipax vadász

 

2. Google Maps

Az első Google térképek megjelenésekor elcsodálkoztam a rendszer részletgazdagságán, és mindezt ma már telefonon is élvezhetem. A cím megadása után az applikáció a legrövidebb lehetőségeket kínálja a folyamatos tájékoztatás mellett, köztük azt, hogy mekkora a forgalom éppen előtted. Ha talál egy hosszabb, de gyorsabban járható alternatív kerülőutat, azt is jelzi nekünk. Mivel majdnem az egész világ úthálózataira kiterjed a Google alkalmazása, hasznos lehet ismeretlen városok felfedezésében is.

3. Hol parkoltam? Hogy fizessek?

A kisebb bevásárlóközpontok parkolóiban nem fenyeget az a veszély, hogy ne találnád meg az autódat. De ha idegen terepre tévedsz, például a nagyvárosi plázák mélygarázsaiba vagy kis utcákkal tűzdelt csomópontjába, könnyen megfeledkezhetsz autód hollétéről. Létezik több app is, amely a parkolást követően egy gombnyomással elmenti autód helyzetét, később pedig visszavezet ugyanoda téged. A parkolódíj befizetését a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által összegyűjtött applikációk közül választva könnyedén megteheted.

4. Elsősegélynyújtás para

A jogosítvány megszerzése mindenkit magabiztos elsősegély ellátásra képez ki. Ja, nem is. Valódi baleset esetén kérdéses, hogy hányan tudnánk hatékony és magabiztos segítséget nyújtani bajba jutott társunknak. Az elsősegélynyújtó app önmagában nem megoldás, de hasznos lehet, az emlékek felfrissítéséhez mindenképpen.

Az Elsősegély App kiváló segítséget nyújthat, hogy ne a pánikhangulat uralkodjon el rajtad

 

5. Jegyezd fel kiadásaidat

Akik igazán törődnek autójukkal, azoktól elvárható, hogy rendszeresen vezessék az autó alkatrészeinek árát, szervizdíjakat, kiadásokat, fogyasztási adatokat. Számos ilyen applikáció létezik, amik rendszerezik minden kiadásodat, sőt, még grafikonokon is elemezhetsz és statisztikákat állíthatsz össze.  A Sprintmonitor egyébként a legismertebb fogyasztás-beszámoló oldal alkalmazása, német barátaink kezének munkája.

6. Varázsolj fedélzeti kamerát mobilodból

A mobiltelefonok is alkalmasak a fedélzeti kamera szerepének betöltésére, egy applikáció segítségével, de nyilván a menetrögzítő kamerákat nem helyettesítik 100%-osan. Anyagi megfontolásból azonban a DashCam vagy az Autoguard beszerzése jó ötletnek bizonyulhat. Baleset esetén, ha nem te vagy a hibás, könnyebben bizonyíthatod ártatlanságodat a helyszínen is, és a különböző szerveknél is egyaránt.

Mobiltelefonból fedélzeti kamera született

 

7. Ha minden adat számít

Létezik rengeteg navigációs program, de a Michelin által kifejlesztett Viamichelin tervezi meg talán a legalaposabban utadar. Előre felbecsüli választott útvonalad útiköltségét, útdíj és komp-tarifák kiszámolásában pedig még mindig az egyik legmegbízhatóbb.

8. Üzenet-felolvasó

A KRESZ szerint „A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.” Nem szeretném firtatni a megfogalmazás fogyatékosságát, inkább tekintsük is meg a bejövő üzenetek, e-mailek, felolvasására szolgáló Call & SMS Reader Free nevű alkalmazást.  Az Apple termékei egyébként az iOS 8 óta már képesek a szöveges részek felolvasására, plusz alkalmazás nélkül is.