HOMMAGE – Új fogalmat hozott létre a BMW

Frissítve:
2018-09-18, 21:58

Az eddigi Hommage-dizájnos koncepciók közül ez lett az egyik legjobb!

Társszerző: Hajas Imelda

Az elmúlt pár évben a BMW-nek sikerült mindig olyan „Hommage” tervezési tanulmányt készítenie, ami tökéletesen ötvözi a márka stílusának jövőjét, valamint gazdag, jól definiált múltját. Ilyen alapon jött létre a BMW 2002 is:

BMW 2002 eredeti vs Hommage koncepció

Az Hommage-stílus hihetetlen példájaként megemlítendő a többi tanulmány is, mint a 328 Hommage, az M1 Hommage, vagy akár a 2015-ös CSL Hommage. Ezek a koncepcióautók megmutatják, hogy a BMW tulajdonképpen milyen irányba szeretne menni a jövőben, miközben tiszteli és elismeri a márkát alapvetően létrehozó autókat. A legutóbbi tanulmányautó, az ikonikus BMW 2002 ötvenedik évfordulója alkalmából jött létre, fotóinak felfedése pedig teljesen érthető okokból rögtön körbejárta az internetet.

BMW 2002 Hommage arany színű felnikkel

Ezt a szép kerek számot a fényszórók körüli és a felnire fújt arany szín is hangsúlyozza, de egyben emlékeztet is a versenyautók szintén aranyozott lámpáira. Megfigyelhetők a „Turbo” jelvények a jármű egyes részein, például elöl a vesék mellett, hátul, akárcsak az eredeti BMW 2002-nél, valamint a hatalmas szárnyon is felvillan egy. Hogy rendkívül Turbomeisteres legyen az agresszív kupé, a híres Jägermeister izgalmas színeibe lett burkolva, rendkívül kiemeli a futurisztikus részeket. A dinamikus első lökhárító és a sárvédők adnak igazán értelmet a külsőnek, és bátran mondható, hogy ez a koncepció minden szempontból maga az újjászületett BMW 2002 Turbo.

BMW 2002 Hommage aranyozott fényszórók

Az autó 2016-ban már a Mazda Raceway Laguna Seca nevű versenypályáján is kiállításra került, ahol megkapta a középső színpadot. A Turbomeister az eredeti 2002 Hommage koncepciójának egy kissé tuningolt, továbbfejlesztett változata, tehát igazából olyan, mintha egy BMW M2 bőrébe bújt volna, főként miután közös az alvázuk és erőforrásuk is, a soros hathengeres, ikerturbós, 370 lóerős motor.

BMW 2002 Hommage koncepció beltere

Azonban a Turbomeister testét középen egy szénszálas sáv osztja ketté, ami olyannyira eszelős, mint amennyire feltűnő, a Turbomeister feliratok pedig az autó fedelét, sárvédőit és hátsó lökhárítóját díszítik. A kasztni alatt meglehetősen nagy gumiabroncsok vannak, az autó szélességét pedig az eredeti BMW 2002 inspirálta, a vesék melletti fekete sáv pedig az E10-es arcát idézi.

BMW 2002 Hommage hátsó spoiler turbo felirattal

A jármű elejének többi része visszatekint a 2002-re, azonban a tömeg által imádott „OBRUT” feliratnak, amit a sofőrök könnyen láthattak a visszapillantó tükörbe nézve, nyoma veszett az első spoilerről, ugyanis a német kormány fölöslegesnek ítélte. Hátulját nézve tovább folytatódnak a referenciák, négyszögletes lámpatestek sorakoznak, amik jelen vannak minden eredeti BMW 2002-n. A lámpatestek körül megfigyelhetők az aerodinamikai elemek, mellyel kicsit a FIA Group 5-ös szériájára hasonlít.

FIA Group ötödik szériás BMW 320i Turbo

A hátsó spoiler a 2002-eshez méltón öleli körül a járművet, amivel a BMW dizájn csapata azt üzeni, hogy minden egyes részlet megtervezésénél tisztelettel voltak az eredeti BMW 2002-höz.

Forrás:

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

McLaren F1 a levegőben
2018. november 30.
A 90-es évek legendája feltöltés nélkül utasította maga mögé a világot, 627 lóerős motorja és pihekönnyű kasztnija lehetővé tette a hihetetlen rekorddöntést!
2018-as Suzuki Vitara elölről
2018. október 23.
Több jeles magyar képviselője is volt az autóiparnak világszerte az idők során, mára pedig számos nagyvállalat van jelen az ország különböző térségeiben.

További hírek