2020. december 11. | 18:19

A Boston Dynamics termékei között Spot, a négylábú, kutyaszerű robot is megtalálható, mely akár lépcsőzni is képes.

80 százalékos részesedést vásárol a Hyundai Motor a robotokat gyártó Boston Dynamics vállalatban. A koreai autógyártó a gyáregységei automatizálását, valamint az önvezető autók, illetve az önjáró drónok és robotok fejlesztését kívánja ezzel felgyorsítani. A Hyundaitól származó információk szerint 880 millió dollárt ajánlottak a 80 százalékos részesedésért, amiből 20 százalék a koreai vállalat vezérigazgatójáé, Chung Eui-suné lesz.

Chung elmondása alapján a cég jövőbeli műveleteinek 20 százalékáért robotoknak felelnek majd.

A Boston Dynamics a Massachusetts Institute of Technology hallgatói által jött létre 1992-ben. 2013-ban a Google, majd 2017-ben – a most kisebbségi tulajdonossá váló – SoftBank vásárolta fel.

„A tranzakciónak köszönhetően a Hyundai Motor Group és a Boston Dynamics egyesítheti erejét, hogy a jövő mobilitási innovációjának élharcosa lehessen” - fogalmazott a Hyundai vezérigazgatója.

A Boston Dynamics egyik legismertebb terméke Spot, a négylábú, kutyaszerű robot, mely akár lépcsőzni is képes. A Ford egy pilótaprogram keretében két Spot-robotot is alkalmazott idén júliusban.

„A Hyundainak be kell bizonyítania, hogy a Boston Dynamics kereskedelmileg sikeres lehet, és felveheti a versenyt az olcsóbb kínai riválisokkal” - mondta Koh Tae-bong, a Hi Investment & Securities szakértő elemzője.

A Hyundai vezérigazgatója azt ígérte, hogy közlekedési szolgáltatóvá formálja a koreai autógyártót. Bele kell húzniuk, ha nem akarnak lemaradni a Tesla és más technológiai vállalatok mögött az innovációs fegyverkezési versenyben.

„Az autógyártók innovációs versenyben vannak, a Hyundai pedig egy kicsit későn érkezett meg ebbe a küzdelembe. Most úgy fest, meg akarják mutatni, hogy ők is képesek rá, ahelyett, hogy megpróbálnának pénzt csinálni a robottechnológiából” - tette hozzá Cha Doo-won, mobilitási tanácsadó.