Robotkutyákat alkalmaznak a Ford michigani gyárában

Közzétéve:
2020-07-30, 05:57

Fluffy és Spot nagyon fontos feladatot látnak el a gyáregységben.

Robotkutyákkal térképezi fel az amerikai Sterling Heightsban található gyárát a Ford. A négylábú robotok szűk helyekre is beférnek, így az üzem minden egyes négyzetcentiméteréről háromdimenziós képet tudnak készíteni. Az új technológiának köszönhetően a Ford munkatársai könnyebben fel tudják szerelni a gyárat, ezáltal több autót tudnak rövidebb idő alatt előállítani.

A robotkutyák nem a Ford tulajdonában állnak, a Boston Dynamics vállalattól kapták őket kölcsön. A Massachusetts Technológiai Intézetből kivált céget a robottechnológia rejtelmeit bemutató, rendkívül népszerű internetes videókból ismerheted. A Fordnál alkalmazásban álló négylábúak világossárga színben pompáznak, egyenként 30 kilót nyomnak, és rengeteg érzékelővel vannak felszerelve.

A Fluffy és Spot nevet viselő robotok lézerszkennerek és öt nagyfelbontású felvevő kamera segítségével készítik el a részletes, háromdimenziós térképeket. Egész augusztusban ott lesznek a Ford michigani gyárában, hogy részletes áttekintést biztosítsanak a mérnököknek, akik így frissíteni tudják a meglévő CAD-modellek, melyek fontos szerepet játszanak az új alkatrészek elkészítésében.

„Az évek során sokat változott a gyár, minden módosításról azonban nincs írásos feljegyzés. A robotok alkalmazásával részletes képet kapunk, így könnyebben állíthatunk fel új technikai modelleket. Ezek alapján rendezzük át a gyárat, és válunk hatékonyabbá” - mondta Mark Goderis, a Ford digitális technikai vezetője.

A két robotkutya két órára elegendő akkumulátor kapacitással rendelkezik, sebességük elérheti az 5 km/h-t – nagyjából egy felnőtt ember is ennyivel közlekedik. Hogy energiát spóroljanak, néha egy Scouter nevű önjáró robot segítségével mozognak a gyáregységen belül.

A Fordnak több okból is megéri Fluffy és Spot alkalmazása. A CAD modellek hagyományos úton történő frissítése lassú és költséges munka lenne – körülbelül 90 millió forint és két hét gyáranként. A robotok segítségével ez az idő felére csökkenthető, mivel a négylábúak gyorsabbak és összetettebbek, mint az eddig használt mérőeszközök.

Kapcsolódó írások

1984 Ford Bronco XLT, barna SUV, elölnézet, oldalnézet, balról
2019. szeptember 14.
1980-ban mutatkozott be a Ford Bronco harmadik generációja. Az évek múlásával több apró módosításon esett át, de a széria csak 1984-ben nyerte el legmarkánsabb jellegzetességeit
1965 Mercury M-100, piros, pickup, elölnézet, oldalnézet, jobbról, RM Sotheby’s
2019. december 26.
1965-ben a Mercury kanadai divíziója bemutatta a 4. generációs M-100-as pickup átdolgozott változatát. A kistehert csak Kanadában értékesítették, ami sokban egyezett a vele kortárs Ford F-100-assal

További hírek