Egy koreai napilap információi szerint még idén márciusban létrejöhet a megállapodás a Hyundai Motor és az Apple között, melynek keretében 2024-től megkezdik az Apple régóta várt önvezető elektromos autójának gyártását. A Hyundai pénteki közleménye alapján 2027-től a járművet dobnák piacra a járművet. A bejelentés hatására a koreai autógyártó részvényeinek értéke közel 20 százalékkal emelkedett.

A Hyundai Motor nem kommentálta a koreai napilap értesüléseit, a pénteki közleményüket hangsúlyozva elmondták, hogy számos felkérést kaptak különböző vállalatoktól, akik egy önvezető elektromos jármű fejlesztésében keresik az együttműködést. A hírekhez egyelőre az Apple sem fűzött kommentárt.

Sajtóinformációk szerint a gyártást az amerikai Georgia államban található Kia-gyárban, vagy egy újonnan felépítendő gyáregységben kezdhetik meg 2024-től. A kezdeti célkitűzés 100 ezer járműről szól, a távlati célok között viszont évi 400 ezer autó legyártása szerepel. A Hyundai és az Apple közös projektjének bétaverziója akár már 2022-ben napvilágot láthat.

Ahogy arról a tavalyi év végén olvashattál itt az Alapjáraton, új vezetőt neveztek ki az önvezető autókért felelős részleg élére az Apple-nél. Egyelőre nem tudni, mi lesz a Hyundai és az Apple esetleges együttműködésének végkifejlete, ám legalább megmozdult valami az amerikai vállalat sokat emlegetett projektje körül.