2022. december 06. | 09:10

Félelmetes sebességgel és pontossággal oldja meg a defekt során fellépő nehézségeket a Kodiak önvezető rendszere.

Bár folyamatosan látjuk fejlődni az önvezető rendszereket, és napjainkra egészen hihetetlen dolgokra képesek, még mindig nem a klasszikus értelembe vett autonómia jellemzi ezeket. Viszont haladunk egy stabil és magabiztos rendszer felé, miközben a Kodiak Robotics csapata egészen más irányból közelíti a kérdést.

Ők a lehető legrosszabb eseményekre készítik fel önvezető technikáikat, majd csak utána következik a stabil környezet. Ehhez kapcsolódóan elkészültek nyergesvontatójukkal, mely akár egy defekt esetén is biztonságosan képes lereagálni a helyzetet.

A számítógép folyamatosan figyel minden körülményt, mint a különböző kezelőszervek állása, a keréknyomás, a forgó alkatrészek helyzete és persze a külvilágot pásztázó szenzorok hada. Képes ezt a rengeteg jelet pillanatok alatt feldolgozni, és bárhol bármi történik, azonnal reagál.

Ahogy a videón is látszik, szinte játszi könnyedséggel oldotta meg a defekt kérdéskörét. Amint kilyukadt a bal első kerék, a számítógép ellenkormányzott és minimális kilengéssel vagy sávelhagyással kezdett egy biztonságos dinamikus lassításba.

A mérnökök azt mondták, hogy a rendszer képes lenne biztonsággal kihúzódni a külső sávba is. Viszont nem akarták tönkretenni a tesztpálya felületét a felnivel, ezért ettől eltekintettek.

A tesztet városi tempónál, kb 56 km/óránál végezték el, de a mérnökök szerint folyik a nagyobb sebességű tesztek előkészítése. A Kodiak számítógépe négy lépésben hárítja el a hibát ilyen esetekben. Felismeri a problémát, megkezdi a veszélyhelyzet elhárítását, aktiválja a vészvillogókat és a lehető legbiztonságosabban megáll.

A Kodiak egyik videójában tökéletesen látszik, hogy a rendszer komolyabb kormányrángatás nélkül reagálja le a helyzetet. Ez látható a külső felvételeken is, ahol a teherautó szinte ki sem tér saját sávjából. Ráadásul egy ilyen járműbe a Kodiak két ilyen rendszert szerel, tehát meghibásodás esetén is marad egy a biztonság érdekében.

Bár a Kodiak az önvezetés kapcsán készíti az ehhez hasonló rendszereit, egy ilyen segédelektronika akár életeket is menthetne az utakon. Amerikában a teherautó-balesetekben éves szinten 15 ezren sérülnek meg és további ötezren halnak meg az NHTSA adatai szerint.

Ezen nem csak ez a fajta rendszer, de akár az önvezető teherautók elterjedése is javíthatna a Kodiak elképzelései szerint. A cég vezetője, Don Brunette elmondta, hogy a teherautókat közúton érő veszélyeket nem tudják kontrollálni, viszont ilyen esetekben tudják szabályozni a járműveik viselkedését.

Kodiak