2021. október 11. | 16:52

Az 1NZ-FXE kódjelű motor került a 2004-ben gyártott japán autóba.

Vannak olyan motorok, amelyek a szerető és gondoskodó tulajdonosoknak köszönhetően a vártnál tovább is életben maradnak. Úgy tűnik, hogy a hibrid hajtásláncokkal és azok hosszú élettartamával kapcsolatban még mindig vannak kétségek. A speedkar99 Youtube-csatornát menedzselő srácok most szétszedték egy öreg Toyota Prius belső égésű motorját, amely körülbelül 500 000 kilométert futott.

A videóban látható motor egy 2004-es évjáratú Priusból lett kikapva. Ez azt jelenti, hogy az 1NZ-FXE kódjelű blokkról van szó. Ez egy 1,5 literes motor, Atkinson-ciklussal, ami nem a félelmetes teljesítményéről híres (a maximális 78 lóerő mellé 115 Nm csúcs forgatónyomaték párosul). Ezt egészíti ki a hibrid rendszerben a 68 lóerős villanymotor.

Azért az alább látható motor elég jól tartotta magát az elmúlt közel két évtized során, még bőven lehet pakolni bele a kilométereket, mielőtt végleg elköltözik az örök vadászmezőkre, ha élhetünk egy kis képzavarral. A motort közelebbről megvizsgáló szakik rámutattak, hogy a motor idővel itt-ott elszíneződött. Az olajlehúzó gyűrűkön látszódik az idő és a megtett kilométerek. Az eliszaposodott olaj is szépen felgyülemlett, a lerakódásokat nyilván el kellett tüntetni.

Mindent egybevetve azonban nem lehetett sok panasz a tulajra, ezek a jelenségek elkerülhetetlenek egy ilyen nagy futásteljesítményű motor esetében. A tanács, amit adni lehet, pofonegyszerű: vigyázzunk az autóra és a motorra, a jármű mindezt meg fogja nekünk hálálni.