Mivel egyre több crossover és SUV közlekedik az utakon, ezért kiemelten fontos, hogy biztonságosak is legyenek ezek a nagyobb méretű járművek. A Mazda legújabb modelljeiről el is mondható ez, hiszen öt típusuk is elnyerte a legmagasabb, Top Safety Pick+ minősítést az amerikai IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) tesztjén.

Az új, 2020-as CX-30 szintén kiválóan teljesített, igaz nem a legmagasabb fokozatot érte el. A japán hobbiterepjáró „Jó” minősítést kapott mind a hat kategóriában (három első és egy oldalsó ütközés, valamint a tetőmerevség és a fejtámlák tesztje). A végeredmény eléréséhez „Kiváló” minősítést kellett kapjon a jármű-jármű és a jármű-gyalogos ütközésmegelőzésre is, valamint legalább „Jó” érdemjegy kellett a fényszóró működésére is.

A tesztről természetesen videó is készült, amelyen az az első ütközés látható, ahol az akadály épp egy kicsit lóg be a jármű útjába. Ez a „félátfedéses” az egyik legnehezebb teszt, hiszen itt az autó gyűrődési zónája nem igazán tud érvényesülni, ám az utasokat így is meg kell védeni.

„A biztonság kiemelt fontosságú a Mazda számára, a CX-30 eredményére pedig büszkék vagyunk. Elkötelezetten fejlesztjük a legújabb biztonsági technológiákat, amelyeknek köszönhetően vásárlóink magabiztosan, nyugodtan és élvezettel vezethetnek” – mondta Jeff Guyton, a Mazda Észak-Amerikában található részlegének vezetője.

A CX-30-ban is dolgozó i-Activsense rendszer olyan elemeket tartalmaz, mint a városi vészfék asszisztens gyalogosfigyelővel, az ütközésre figyelmeztető vészfék funkcióval, az okos fékrásegítő, az adaptív tempomat Stop&Go funkcióval, a holttérfigyelő, a hátsó keresztforgalmat figyelő rendszer, a sávtartó, a fáradtságérzékelő, az adaptív fényszóró és a táblafelismerő. Ennél többet ma kevés autó tud nyújtani, innen már csak a különböző részlegesen önvezető technológiák vannak feljebb. A CX-30 egyébként a fényszórói miatt nem tudta elérni a legmagasabb minősítést, ami elég furcsa annak fényében, hogy adaptív lámpák is kérhetők hozzá.