2019. december 10. | 13:32

A jövő abroncsa 5G kapcsolatra is képes.

Bemutatta új fejlesztésű gumiabroncsait a Pirelli az olaszországi Torinóban, az egykori Fiat gyár tetején található tesztpályán. A Cyber Tires névre keresztelt technológiát P Zero Trofeo abroncsokba integrálva egy Audi A8-ra tették fel, amelyet egy Audi Q8 követett a pályán. Amint az A8 áthaladt egy víztócsán, egy jelet küldött az 5G kapcsolat segítségével, amit a mögötte haladó Q8 utána megkapott, és így az ECU-ja már akkor felkészülhetett a vizes útszakaszra, amikor még oda sem ért arra a területre.

És hogy ez hogyan lehetséges? A Pirelli készített egy érzékelőből, processzorból és egy kommunikációs egységből álló szerkezetet, mely nagyjából egy közepes méretű pénzérme nagyságot jelent. Ezt építik az abroncsokba, melyek ezáltal képesek érzékelni a gumi hőmérsékletét, a profilmélységet, a hossz- és keresztirányú gyorsulási erőket, valamint azt is, hogy épp vizes vagy jeges aszfalton halad-e a jármű. A guminyomást már nem is érdemes felsorolni, azt eddig is sok autó tudta. Így képes a jármű ECU-jával, valamint más járművekkel is kommunikálni, ezzel téve biztonságosabbá a közeledést.

A Pirelli komolyan veszi a Cyber Tire projektet, és gyári alkatrészként szeretnék felszerelni a legtöbb új járműre. Éppen ezért komoly tárgyalásokat folytatnak az autógyártókkal, ám egyelőre csak a prémium szegmensben várható a bevezetése.