2020. szeptember 04. | 22:00

A világ sportolói által legjobban várt rendezvényt ugyan elhalasztották, a repülő szerkezet mindenesetre készen áll a bevetésre.

A japánok 2017-ben indítottak el egy repülő autóról szóló projektet, melynek célja az volt, hogy szerkezet segítségével gyújtsák meg a lángot a 2020-as tokiói olimpián. A világ egyik legrangosabb sporteseményét a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztották, így a mérnöki csapat kapott plusz egy évet a termék tökéletesítésére. Az első tesztet múlt héten tartották Japánban.

A Toyota SkyDrive mérnöki csapata által kiadott közlemény arról számolt be, hogy augusztus 25-én megtörtént az SD-03 modell bemutató repülése a japán autógyártó 10 ezer négyzetméteres tesztpályáján. Ez volt Japán történetének első nyilvános repülő jármű bemutatója.

„A SkyDrive megalakulása után két évvel örömmel jelentjük be, hogy megtörtént Japán első repülő autós tesztje. Célunk, hogy az emberek számára könnyebben elérhetővé tegyük a repülést. 2023-ban magasabb szintre emeljük a társadalmi kísérletünket, felgyorsítjuk a technológiai és üzleti fejlesztéseket” - mondta Tomohiro Fukuzawa, a SkyDrive vezérigazgatója.

A Toyota által kiadott információk alapján a repülő jármű nagyjából négy percig körözött a terület felett, emberi erő irányítása és egy számítógépes ellenőrző rendszer támogatása mellett. A SkyDrive elmondása szerint a repülőgép a világ legkisebb eVTOL (elektromos légi fel-és leszálló) eszköze. Itt a csavar a történetben: tulajdonképpen nem is autóról, hanem mini repülőgépről van szó.

A szerkezetet négy pozícióban elhelyezett rotorjait nyolc darab elektromotor hajtja. A SkyDrive elmondása szerint idén még tervezik tesztelni a gépet, sőt, az év végén a tesztpályán kívül is kipróbálják majd.