2017. június 27. | 15:11

A britek első teljesen elektromos autója a Rapide AMR-re fog épülni és természetesen limitált példányban készül, a Williams Advanced Engineering segített a fejlesztésben

Az Aston Martin bejelentette az első teljesen elektromos járművüket, amit terveik szerint 2019-ben kezdenek el gyártani, nagyon limitált számban. A négyajtós RapidE-nek az egyelőre csak konceptautó szintjén létező Rapide AMR lesz az alapja, aminek a fejlesztésébe ráadásul a Williams Advanced Engineering segített be, hogy ugyanolyan dinamikus legyen, mint a Rapide S. Csak hát a 6.0 literes V12-es motor helyére elektromos hajtáslánc kerül.
Külsőre nem lesz túl nagy különbség a Rapide AMR és a RapidE között, a különleges AMR színvilágot nyilván nem kapja meg és kérdéses, hogy az elektromos hajtásból származó különbségeket hogy ültetik át, például hogy lesz-e hűtőrács?

Egyelőre nem árultak el semmit az Aston Martinnál az elektromos hajtásról, ezt későbbre tartogatják. A vállalat vezérigazgatója, Andy Palmer viszont elmondta, alig 155 darabot fognak a RapidE-ből gyártani és a kis gyártási szám ellenére meghatározó lesz a modell a későbbi zéró-emissziós autóik gyártásához – mindamellett, hogy a hagyományos robbanómotoros autóik biztosan a kínálatban maradnak.
„Miután 2015 októberében bemutattuk a RapidE konceptautót, most újabb mérföldkőhöz értünk azzal, hogy végre gyártásba is kerül az Aston Martin első teljesen elektromos autója.” – mondta Palmer. "A RapidE olyan fenntartható jövőt képvisel, amelyben az Aston Martin csábító stílusa és hatalmas teljesítménye nemcsak egy új, null-emissziós erőátvitellel működik együtt, hanem tovább is erősíti azt.”

Az Aston Martin eddig nem gyártott elektromos autót, de úgy néz ki, ők is megérzik a változó idők szeleit

„A belsőégésű motor volt az Aston Martin szíve egy évszázadon keresztül és ez még évekig így lesz. A RapidE bemutatja az Aston Martin jövőképét, vágyát és képességét, hogy sikeresen magáévá tegye a radikális változásokat és egy olyan újfajta autót kínál, amely igazolja az ethoszunkat és megelégedettséggel tölti el a vásárlóinkat."
Ha az utastér marad olyan, mint a Rapide AMR konceptautóban, már boldog ember leszek

A Williams Advanced Engineering dolgozott az eredeti RapidE konceptautón, így jelentős rálátásuk van az Aston Martin projektjére, amiről azt mondta Paul McNamara, a technikai igazgató:
„A Williams Advanced Engineering mindig arra törekedett, hogy együttműködjön ügyfeleivel, hogy megfeleljen fenntarthatósági kihívásainak, és energiatakarékos megoldásokat találjon. A mai autógyártók számára ez különösen fontos, főleg hogy a szabályozás egyre több energiahatékony megoldást követel meg. Ez a projekt az Aston Martinnal az akkumulátor- és elektromosautó technológiánkra fog támaszkodni, amit eddig sikerült felhalmoztunk és nagyon örülünk, hogy támogathatjuk ezt a tekintélyes brit céget a jövőbeni villamosítási stratégiájukban.”

Nem kellenek majd a RapidE-re kipufogók és nem lesz meg az a csodálatos hang se, ahogy felbődül... talán ezt az egyet hiányolni fogom

Az Aston Martin nemrég indította el az AMR-albrandjét, ami kifejezetten arra hivatott, hogy még sportosabbak legyenek az autóik, a Vantage AMR-ből már év végéig 300 darabot szeretnének értékesíteni, 200 darabot a V8-as, 100 darabot a V12-es motorváltozattal. Forrás: Autocar
Ha tetszett az írás, kérlek oszd meg a Facebookon! Köszönöm!