A brit Equipmake és a 3D nyomtatásban jártas Hieta közösen fejlesztették ki a miniatűr, Ampere elnevezésű elektromos erőforrást, amelyet egyből a világ legnagyobb "energiasűrűségű" villanymotorjaként emlegetnek. Az energiasűrűség kifejezést jellemzően az üzemanyagokra vonatkozóan vagy – ha éppen az elektromos hajtásról beszélünk – az akkumulátorok esetében használják, és azt jelenti, hogy egységnyi térfogatban mennyi energia van. Ebben az esetben egységnyi tömegben.

Ampere elektromotor

A kisméretű, alig 10 kilogrammot nyomó motorocska 295 lóerős csúcsteljesítményre képes, ami valóban kimagasló eredménynek számít. Összehasonlításképpen, a Jaguar I-Pace villanymotorja 40 kilós és 200 lóerőt produkál. Miután az autóban kettő található, így összesen 80 kilónyi terhet jelentenek az erőforrások. Az Ampere villanymotorból kettő már közel 600 lóerőt tudna csupán 20 kilogrammos súly mellett.

A pehelysúlyt úgy érték el a mérnökök, hogy a minimálisra csökkentették a fém felhasználását a blokkban. 3D nyomtatással olyan vékonyra készítették a motor házát, amilyen vékonyra csak lehet. A technológiának köszönhetően a méret is meglehetősen kompaktra sikerült, ráadásul a motor hőháztartására is jó hatással volt mindez. A forgóalkatrészek így nagyobb fordulaton üzemelhetnek, amelyből a relatíve nagy teljesítmény ered.

A brit kormány anyagi támogatásával megvalósult projekt egyelőre tesztelési fázisban van, de ha minden jól alakul, akár a villanymotorok jövőjét is jelentheti. Ezt támogatja majd a motor alacsony ára is, miután abban semmilyen komplikált technológia nincs, így a gyártás sem költséges. Mindössze a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségeket aknázták ki a szakemberek. Az elkövetkező 12 hónapban néhány prototípust legyártanak majd és az azokkal felszerelt autók meg is kezdik a közúti próbákat.