2022. augusztus 20. | 09:55

Az EGR hiba jelei néha alig felismerhetők, pedig a környezetnek és az autónak is kárt okozhat.

Az EGR-t - vagyis a kipufogógáz-visszavezetést - sorozatgyártott autókban a ‘70-es évek óta használják Észak-Amerikában, az emissziós értékek betartására. A rendszer visszavezeti a kipufogógáz egy részét az égéstérbe, aminek köszönhetően csökken az égési csúcshőmérséklet. A folyamat következtében kisebb lehet az egészségre veszélyes nitrogén-oxidok mennyisége a kipufogógázban, részterhelés mellett pedig a fogyasztás is csökken, de nem minden motor esetében szükséges a szelep alkalmazása.

EGR szelep rajza
Az EGR szelep működése (Kép: Depositphotos)

Működése korábban vákuumos, a korszerű autókban általában elektronikusan vezérelt, a motor fordulatszámának és a terhelésének függvényében változtatja a visszavezetett kipufogógáz mennyiségét. A probléma akkor kezdődik, amikor nem a megfelelő mennyiségű kipufogógáz kerül vissza az égéstérbe, ami lehet azért, mert egy bizonyos állásban beragadt a szelep.

elektronikus vezérlésű EGR szelep
Egy elektronikus vezérlésű EGR szelep (Kép: Depositphotos)

Az EGR hiba jelei

A hiba jelei közé tartozik az ingadozó alapjárat, a megnövekedett fogyasztás, a műszaki vizsga elbukása a magas károsanyag kibocsátás miatt, az üzemanyagszag, a kopogó hangok és gyakran még a motorhibát jelző lámpa is felvillan.

Ha az EGR szelep kiakad, akkor a kipufogógáz folyamatosan áramlik az égéstérbe. Ilyenkor, amíg nem éri el az üzemi hőmérsékletet a motor, ingadozhat az alapjárat, esetenkenként üzemmeleg motor mellett is ingadozó lehet a motor fordulatszáma az alacsony fordulatszám-tartományban. Az égéstérbe került túl sok kipufogógáz miatt nem ég el a teljes üzemanyag mennyiség, láthatóan kormolhat a kipufogó és a műszaki vizsga emissziós tesztje sem lesz sikeres. Rosszabb esetben le is fulladhat a motor alapjáraton, de feltűnő lehet a megnövekedett fogyasztás is.

Abban az esetben, ha a probléma hosszabb távon fennáll, a további részegységek meghibásodását is előidézheti. A nem optimális mennyiségű kipufogógáz eltömítheti a részecskeszűrőt a kipufogórendszerben, nagy mennyiségű koromlerakódást okozhat a szívóoldalon, ami további káros hatással lehet a motorra.

elkokszosodott EGR szelep
Ilyen egy elkokszosodott EGR szelep (Kép: Depositphotos)

Ha az EGR szelep zárt állásban akad el, alacsony fordulatszámon kopogó hangja lehet a motornak, aminek intenzitása változó, szélsőséges esetben a motor károsodását is okozhatja. A jelenséget oka, hogy a visszavezetett kipufogógáz nem csökkenti a hőmérsékletet, ezért a tervezettnél korábban ég el a tüzelőanyag, ami kopogásos égéshez vezet, ezzel pedig a motor belső alkatrészeit károsítja.

Az EGR hiba miatt szükséges alkatrészcsere típusonként eltérő költségekkel jár, de az sem kizárt, hogy a lerakódott korom tisztítása is megfelelő megoldást nyújt, ha még nem mentek tönkre a mozgó alkatrészek.

Az EGR szelep tisztítása

Erre különféle módszereket kínálnak a szolgáltatók, egyes esetekben a motor komolyabb megbontásával jár a folyamat, de kínálnak olyan megoldást is, ami komolyabb fizikai megbontás nélkül ígér eredményt attól függően, mennyire van eltömődve a rendszer.

EGR szelep tisztítása
Az EGR szelep tisztítása (Kép: Depositphotos)

Fontos megjegyezni, hogy a tüneteket nem bitztos, hogy minden esetben az EGR meghibásodása okozza, de az is lehet, hogy az EGR hiba miatt más alkatrészek is meghibásodtak, amiket a javítás során cserélni kell.