2022. február 06. | 11:03

Az első részben bemutatjuk a kirakós darabjait, amiből Roli működő motorokat épít.

Kevesen mondhatják el magukról, hogy az autóipar egyik sorozatgyártásra jutott vadhajtásának kisüzemi életbentartásával foglalkoznak. Arra pedig még kevesebb az esély, hogy egy országon belül a második ilyen elvetemült emberbe futok bele, de hogy még a keresztnevük is egyezzen, na az már tényleg nonszensz!

Persze többen is foglalkoztak már az évek során itthon Wankel-motorok építésével, és mivel ez egy egy kis közösség, ismeri is egymást mindenki. Én lassan 10 évvel ezelőtt, Varga Roli műhelyében rontottam a levegőt szabadidőmben, miközben csodáltam, hogy hogyan lehet egy motor ennyire egyszerű és nagyszerű, miközben tökéletesen életképtelen az átlagos hazai használati és karbantartási szokások mellett. Viszont ha az ember ismeri a gyenge pontokat és lehasználás helyett képes kihasználni a technikát, akkor nagy élményt tud nyújtani.

Eltelt rengeteg idő azóta, hogy testközelből találkoztam bontott motorokkal, de láthatóan nem halt ki ezeknek az autóknak a kultúrája, így ismerhettem meg Reinprecht Rolandot is. Ő főként RX-8-asok motorjával foglalkozik, de a felújítások tökéletesítése mellett töri a fejét komolyabb fejlesztéseken is.

Akik eddig eljutottak és hallottak már a Wankel-motorokról, azok fejében biztosan végigpörögtek a közismert gyenge pontnak számító alkatrészek nevei, de itt az ideje részleteiben is megismerni a technikát. A első videóban lesz egy kis történelem, ami után Roland részletesen bemutatja, mi micsoda a munkaasztalon, a következő részben pedig elkezdi összeszerelni a technikát.