Amióta a Volkswagen-csoport 1999-től átvette a Bugatti márkát, minden autó egy vadállat volt. Úgy tűnik, hogy ez a pokoli gyors hiperautó lehet a búcsú modell, hiszen felvetődött annak a lehetősége, hogy a francia márka a Rimac tulajdonába kerülhet a jövőben. A gép borítása egy 8,0 literes, versenyüzemanyaggal 1850 lóerős, W16-os erőforrást takar, de még 98-as oktánszámú üzemanyaggal is 1600 lóerő körül tud.

Bugatti Bolide egy versenypályán féloldalról

A molsheimi mérnököknek sikerült a súlyát 1240 kilogrammra csökkenteniük, ez nagyjából megfelel egy hagyományos európai autóénak. A súly/teljesítmény arány 0,67, elképesztő mutató.

Ez az autó egy valóságos rakéta, melyet persze csak versenypályára szánt a márka. A gyorsulása brutális, mindössze 2,17 másodpercre van szüksége ahhoz, hogy álló helyzetből 100 km/órás sebességet érjen el. A 200-at 4,36 másodperc alatt, míg a 400-at 12,08 másodperc alatt ért el. Ami még nagyobb szám, hogy a 400-as tempó eléréséhez és onnan álló helyzetre való lassulása mindössze 24,64 másodperc alatt történik meg, amit a Koenigsegg Regera csak 31,49 mp alatt teljesített. A csúcssebessége akár 500 km/óra felett is lehet. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a számok csak szimulációk alapján lettek kikalkulálva, de ezzel együtt nagyon impresszívek.

Bugatti Bolide hiperautó egy garázsban hátulról

Bugatti Bolide egy versenypálya bukóterében felülről

Elképesztően hatékony és kompakt aerodinamikai csomaggal van megáldva. Meglehetősen alacsony az egész járgány, hiszen magassága még az 1 métert sem éri el, mindössze 995 mm a magassága. Ez az érték 300 milliméterrel kevesebb, mint a hagyományos Bugatti Chiron esetében.

Az autó hátulján található X-alakú lámpák hihetetlenül jól néznek ki.

Új Bugatti Bolide egy versenypálya bukóterében a lassító sévokon, szemből

A Bugatti egyelőre még nem döntött afelől, hogy bevetik-e a hiperautót esetleg egy LMP1-es szériában (hiszen az FIA, azaz a Nemzetközi Automobil Szövetség szabályainak megfelel), vagy esetleg legyártják-e az ügyfelek számára is.

Amennyiben érdekel egy életnagyságú LEGO Bugatti Chiron, nézd meg alábbi videónkat! Ha nem indul, megnézheted az Alapjárat YouTube csatornáján is.

Képek: Bugatti