Már gyártják az elektromos motorokat a Győri Audiban

Frissítve:
2019-04-09, 13:29

Elindult az elektromos motorok sorozatgyártása az Audi győri üzemében, ezzel pedig jó esély van rá, hogy az elektromos autózás előretörésével is biztos legyen a magyar gyár jövője.

Az Audi Hungaria Zrt. győri motorgyárában a 25 évvel ezelőtti induláskor összesen 700 ember dolgozott, akik akkoriban 2 ezer belsőégésű motort állítottak elő naponta. Az üzemet azóta összesen 8 milliárd eurós beruházásból fejlesztették, így jelenleg ötmillió négyzetméteren napi 9 ezer erőforrás és 500 autó hagyja el a kisebb település méretű létesítményben.

 

A most 12 és fél ezer embernek munkát adó üzemben negyedszázad alatt 33 milliónál több motor és 1,1 millió autó készült, most pedig a legújabb, teljesen elektromos Audi SUV „szíve” is innen kerül ki. Ez a győriek számára azért is jó hír, mert az Audi tervei szerint 2025-re a német cég minden alapmodellje elérhető lesz elektromos meghajtású változatban is, ami piacot jelent az itt gyártott motoroknak. A tervek pedig meglehetősen grandiózusak, mert úgy számolnak, 2025-ben az Audi már 800 ezer darab elektromos autót ad majd el évente.

Audi E-tron

A gyárban induláskor napi 400 elektromos motor készül majd egyműszakos munkarendben, ám a kapacitás folyamatosan fejleszthető, így hamarosan átállhatnak a három műszakos termelésre, a munkatársak száma év végére pedig elérheti a 130-at.

Audi e-motorok gyártása Győrben

Az elektromos motor fő eleme, az úgynevezett állórész készül Győrben, amikor is egy vékony rézhuzalból a lehető legtöbbet tekercselik rá a nyers darabra. Minél szorosabb ez a tekercselés, annál hatékonyabb a motor teljesítmény-leadása. Itt szerelik össze az állórészt a motorok teljesítményelektronikájával, valamint a hajtóművel és a féltengellyel, ezek együttesen alkotják a komplett hajtást. A győri Audi két különböző típusú hajtást gyárt az e-tron számára, mivel a quattrók esetében az első és a hátsó tengely egyaránt hajtott.

Audi e-motorok gyártása Győrben

Az első győri motorral készült modell az Audi e-tron SUV lesz, amit a cég brüsszeli üzemében gyártanak, és aminek bemutatóját augusztus 30-ra időzítette a cég.  Az autó árát hírek szerint 80 ezer euróra lőtték be, amivel alá mentek a Tesla Model X 75D-nek (92 230 euró), de drágább a Jaguar I-Pace-nél (77 850 euró). Méreteit tekintve az i-tron a Q5 és a Q7 modellek között helyezkedik el. A SUV-ba 95 kWh teljesítményű akkumulátort építenek, amivel hivatalos adatok szerint 400 kilométert tud majd megtenni egy töltéssel.

Audi e-motorok gyártása Győrben

Ám nem csak erőforrások készülnek majd a nyugat-dunántúli városban, 2019 elejéig elindulhat ugyanis az elektromos autók sorozatgyártása a magyar üzemben. Ezek együtt pedig garanciát jelentenek arra, hogy a magyar üzem még sokáig kulcsfontosságú legyen a német autóipar számára.

Forrás:

  • Alapjárat helyszíni tudósítás

További autós hírek

Lassan tele a város civil járörökkel, mindenütt kamerák, folyamatosan indulnak dashcam alapján is az eljárások hivatalból, valamint sorra történnek az…

Mindannyian találkoztunk már ilyen autóssal, aki egyszerűen nem bírja, ha valaki mellé ér, és ezért gyorsítani kezd – írja vezess.…

A Debreceni Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondtalan okozásának vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki Polgáron ütközött…

Nincs mese. Autósként rossz végén állunk annak a bizonyosnak abban az értelemben, hogy nem az autós forgalom érdekében történnek fejlesztések,…

Amikor a körforgalomban Vin Dieselnek képzeled magad, de a közönség nem értékeli a produkciódat – írta legújabb pofátlan(TAN)ító videójához a…

Kapcsolódó írások

A német birodalom visszavág, avagy az E-TRON-ok harca
2018. április 25.
Szinte már minden autógyártónak  kötelező Hibrid, de még inkább a jövőbe mutatóan tisztán elektromos hajtású típusokat fejleszteni és piacra dobni. De az egyre növekvő konkurenciaharc vajon adott elég időt az Audinak?
A 2019-es Audi E-Tront szeptemberben mutatják be
2018. július 29.
Az Audi bejelentette, az E-Tronról szeptember 17-én, San Franciscóban hull le a lepel.
VW Up! méretű elektromos autóval villant az Audi
2017. június 02.
Az németek 2021-re tervezik az önvezető, e-Tron rendszerrel ellátott kisautójuk piacra dobását. Vajon ez lesz a valaha készült legkisebb Audi?
Videón a Jaguar I-Pace és a Tesla Model X gyorsulási versenye!
2018. március 05.
A két Crossover egymásnak feszült egy gyorsulási- és állóra fékezési teszt erejéig. Egészen érdekes eredmények születtek.