2022. január 10. | 16:25

A bolygó növekvő népességének élelmezése kiemelt jelentőségű feladat.

A John Deere bemutatott egy teljesen autonóm traktort, amely a gyártó szerint készen áll a sorozatgyártásra. A John Deere 8R típusú traktorban a GPS-irányító rendszer mellett a legújabb fejlett technológiák is megtalálhatóak. A cég azt ígéri, hogy az önvezető traktor már az idei évben elérhető lesz a gazdálkodók számára.

Az autonóm traktornak egyetlen jól meghatározott célja van, mégpedig az, hogy táplálékkal lássa el a világot. A bolygó népessége 2050-re várhatóan a jelenlegi 8 milliárdról közel 10 milliárd főre fog növekedni, amely 50 százalékkal növeli a globális élelmiszerigényt. Ezenkívül a gazdálkodóknak egyre kevesebb rendelkezésre álló földterület megművelésével kell biztosítaniuk a növekvő populáció élelmezését, megküzdve az olyan előre nem kalkulálható tényezőkkel, mint az időjárási viszonyok, az éghajlat és a talajminőség változása, illetve a különféle kártevők. Mindezek a változók jelentős hatást gyakorolnak a gazdák tevékenységére, és a várható terménymennyiségre.

Az önvezető traktor hat pár sztereó kamerával rendelkezik, amelyek 360 fokos akadályérzékelést és távolságszámítást tesznek lehetővé. A kamerák által rögzített képek egy mély neurális hálózaton haladnak keresztül, amely körülbelül egytizedmásodperc alatt osztályozza az egyes pixeleket, és meghatározza, hogy a gép tovább haladjon vagy megálljon, attól függően, hogy észlel-e akadályt. Az autonóm traktor emellett folyamatosan ellenőrzi helyzetét a geokerítéshez képest, ezzel biztosítva, hogy a megfelelő területen dolgozzon, a lehetséges hibahatár pedig kevesebb mint 2,5 centi, azaz egy hüvelyk.

Az autonóm traktor használatához a gazdáknak csak a táblára kell szállítaniuk a gépet, és be kell állítaniuk az önálló működés paramétereit. Amíg a gép dolgozik, a felhasználó nyugodtan magára hagyhatja, hogy más feladatokkal foglalkozzon, miközben mobileszközéről figyeli a gép aktuális állapotát.

A John Deere Operations Center Mobile hozzáférést biztosít élő videóhoz, képekhez, adatokhoz és különféle mérőszámokhoz, és lehetővé teszi a gazdák számára, hogy megváltoztassák a jármű sebesség, a szántás mélység és egyéb beállításokat. A rendszer bármilyen rendellenesség vagy műszaki probléma esetén automatikusan értesíti a felhasználót, aki távolról is elvégezheti a szükséges módosításokat.

A teljesen autonóm traktor a hét minden napján, napi 24 órában képes üzemelni, és csak körülbelül 8-10 óránként szükséges leállnia a tankolás időtartamára.