2023. május 02. | 08:40

Mesterséges intelligenciát használtak egy új fejlesztés során.

Egy modern közlekedésirányítási rendszert fejlesztett ki közösen a BME és a szoftverfejlesztéssel foglalkozó Gamax Informatikai és Munkaerő-kölcsönző Kft. A projekt összköltsége 2,312 milliárd forint volt, amelyhez 1,388 milliárd forint támogatást nyertek el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal versenyképességi és kiválósági együttműködések programjában.

A kifejlesztett közlekedésirányítási rendszer bármely városra adaptálható, a megfelelő eszközökkel és kalibrálásokkal hozzá lehet igazítani a mindenkori körülményekhez. Mesterséges intelligencia alapján képes a közlekedést hatékonyan vezérelni úgy, hogy a járművek a lehető legkevesebb időt töltsék a forgalomban.

A City AI nevű rendszer a városokban fellelhető érzékelő pontok (forgalomfigyelő kamerák, saját fejlesztésű mobil applikáció, tömegközlekedési eszközökről származó valós idejű adatok) segítségével képes megfigyelni a város forgalmát. Az összegyűjtött adatokat a mesterséges intelligencia elemzi, és értesítést küld a diszpécsernek, így pedig módosulhatnak a közlekedési lápmák programjai a hatékonyabb működés érdekében.

Ezeken felül az autósok mobilapplikációs navigációira is megérkezhetnek ezek az információk, hasonlóan például a Waze rendszeréhez. A projektben fejlesztett mobilalkalmazás lehetőséget ad a város lakóinak, hogy a megszokott útvonaltervező alkalmazások helyett egy hatékonyabb, az adott város igényeire szabott, mesterséges intelligenciával és hatékony beavatkozással támogatott útvonaltervezőt használhassanak.

Az app nemcsak az autóval közlekedőknek jelenthet nagy segítséget, hanem a tömegközlekedést preferálóknak is, ugyanis a térképen látható a városban közlekedő tömegközlekedési eszközök aktuális helyzete, útvonala, menetrendje és késési adata. A „pilot" rendszert a cég március végén adta át a pécsi önkormányzatnak.

Természetesen ez csak olyan nagyobb városokban működhet hatékonyan, ahol a közlekedési lámpák valós idejű, központi vezérlésére lehetőség van. Az is fontos, hogy a tömegközlekedési vállalatok rendszereibe is hatékonyan be tudjon épülni egy ilyen megoldás.

MTI

Depositphotos