2020. október 16. | 15:51

A tesztekre a stuttgarti repülőtéren kerül majd sor.

A Mercedes-Benz minden létező erőforrást felhasználva próbál az autóipar vezető szereplői között maradni. A német gyártó a közelmúltban számos új, teljesen elektromos modellt jelentett be, a tervek szerint az évtized végére környezettudatossá válik a márka teljes kínálata.

A Mercedes az önvezető technológia terén sem akar másodhegedűs lenni. Ennek jegyében a vállalat bejelentette, hogy hamarosan elérhetővé válik a Bosch-sal közösen kifejlesztett automata parkolási rendszer. Az új Mercedes-Benz S-osztály már rendelkezik olyan technológiával, melyre az új berendezést fel lehet építeni. A vásárlók választhatják az Intelligent Park Auto csomagot is, mely felkészíti az autót okostelefon-parancsok befogadására, melynek segítségével a jármű önállóan beparkol a megfelelő helyre.

„Az új S-osztállyal már nem csak a vezetés, hanem a parkolás is luxusélmény lesz. Az automata parkolási rendszerünk a bizonyíték, hogy az önálló parkolás hamarosan elérhető lesz” - mondta Dr. Michael Hafner, a Mercedes önvezető technológiáért felelős részlegének vezetője.

A rendszert elsőként a stuttgarti repülőtér P6-os parkológarázsában tesztelik a garázst működtető Apcoa új digitális platformjával együtt. A tervek szerint a parkolási szisztéma jegy és készpénz nélkül fog működni, az intelligens parkolók kialakításával pedig időt és pénzt lehet megtakarítani.

„A jövőben szeretnénk az automata parkolási rendszert minél több Apcoa lokációra eljuttatni. 9500 helyszínen 1,5 millió parkolóhelyet tudnánk létrehozni, ezáltal 20 százalékkal több járműnek biztosíthatnánk helyet” - fogalmazott Frank van der Sant, az Apcoa Parking Holdings kereskedelmi vezetője.

A Mercedes-Benz S-osztály az első olyan sorozatgyártású autó, melyben az automata parkolási rendszer és 4-es szintű önvezető technológia található. Az új parkolási berendezés azonban csak olyan parkológarázsokkal lesz kompatibilis, ahol rendelkezésre áll a megfelelő infrastruktúra.

Miközben a Mercedes-Benz komoly léptekkel fejleszti az új technológiát, a Ford is összefogott a Bosch szakembereivel, hogy egy egészen hasonló automata parkolási rendszert alakítsanak ki.