2022. március 24. | 13:13

A német gyártó már az év végén bevetheti a technológiát Kaliforniában és Nevadában.

Még évekre van szükség ahhoz, hogy a teljesen önvezető autók realitássá váljanak és megjelenjenek az utakon. A Mercedes most egy fontos lépést tesz ebbe az irányba azzal, hogy jogi felelősséget vállal, amennyiben a Drive Pilot rendszert, a márka 3-as szintű autonóm technológiáját használó valamelyik autójával baleseteznek. A Road & Track magazin értesülései szerint a Mercedes már idén elérhetővé teszi a rendszert az Egyesült Államokban.

A Drive Pilot teljesen kéz nélküli vezetést tesz lehetővé, miközben az autó átveszi a jármű funkcióinak irányítását. Mint a legtöbb új technológia esetében, ennek a rendszernek is korlátozott a használhatósága. A Drive Pilot csak a Mercedes által már feltérképezett útvonalakon érhető el, akárcsak a GM SuperCruise.

tisztán elektromos Mercedes EQS

A rendszer a technológiát csak 64 kilométer/óra alatti tempónál engedi használni, kizárólag autópályákon, gyorsforgalmi utakon vagy osztottpályás útvonalakon, illetve a Mercedes csak nappal, bizonyos időjárási körülmények között engedélyezi a sofőrök számára a Drive Pilotot aktiválását.

A rendszer képes megbirkózni számos olyan váratlan helyzettel, amely meglepheti a járművezetőket. Emellett, ha a Drive Pilot olyan helyzetet érzékel, amelyben a sofőrnek át kell vennie az irányítást, a rendszer 10 másodperces figyelmeztetést küld neki a kikapcsolás előtt, így a vezetőnek elég ideje lesz felkészülni és figyelmét ismét az útra összpontosítani. Ez főként akkor történik, amikor a rendszer sürgősségi járműveket, mentőket, tűzoltókat és rendőröket érzékel.

A Mercedes Németországban már megkapta az engedélyt, hogy közutakon használja az önvezető technológiát. Ennek jegyében a stuttgarti gyártó már feltérképezte az ország teljes autópálya-hálózatát. A cég még idén szeretné az Egyesült Államokban is elérhetővé tenni a rendszert, és a csillagos márka arra számít, hogy a technológiai újításokra leginkább nyitott Kalifornia, valamint Nevada az elsők között engedélyezheti a Drive Pilot használatát.