Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
hétfő - 2023. december 04.
-1 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Mi történik, ha 100-nál hátramenetbe kapcsolod az automatát?

2022. január 04. | 13:14

Ez a kérdés sok embert foglalkoztat, most viszont megkapod rá a választ.

Az automata sebességváltóval felszerelt autók manapság nagy népszerűségnek örvendenek. Még a teljesítményorientált modellek, mint például a 2020-as Toyota Supra is kizárólag  automatával gördülnek le a gyártósorról. Ez nem igazán nyerheti el azoknak a sofőröknek a tetszését, akik szeretik megtáncoltatni a hasonló technikákat.

Bármennyire is furcsa az automata sebességváltók elterjedésének egyik fő oka, az, hogy hülyebiztos. Az egyik orosz vlogger, aki Garage 54 néven van jelen a Youtube-on egy kísérletben mutatja be az automata egyik ilyen funkcióját.

Mégpedig megmutatja, mi történik ha 100 km/órás sebességnél hátramenetbe kapcsolja a váltót. Ehhez egy második generációs Toyota RAV4-et használt, amelyet 2000 és 2005 között gyártottak, és egy négysebességes automatával szerelték.

A Toyota RAV4 fékezés közben oldalról

Ezt a témát már többen feszegették, például egy holland Youtuber, aki MasterMilo82 néven található meg a neten. Ő egy 90-es években gyártott manuális Opel Astrával tette ezt, a végeredmény természetesen félelmetes volt, de vajon más lesz a vége, ha ugyanezt egy újabb automatával próbálják meg?

A videóban látható, hogy hátramenetet kapcsol, miközben az autó előre halad, nos, nem történik semmi látványos dolog. Ennek oka, hogy ezek a típusok érzékelőkkel vannak felszerelve, amelyek észlelik, hogy az autó valóban előre halad, és a hátramenet kapcsolása véletlen volt. A rendszerbe épített sebességérzékelőkkel kombinált AT rendszer észleli ezt és nem engedi károsodni az autót.

Mi lenne, ha ezeket az érzékelőket kiiktatnák? Nézd meg az alábbi videót, de NE PRÓBÁLD KI otthon!

A legifjabb trónkövetelő: Hyundai i20N 2021 - Teszt Brüsszelben már az Euro 4-es dízeleket sem látják szívesen

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!