2023. november 29. | 12:08

Lerántották a leplet a harmadik generációs Dacia Dusterről, nézd meg te is, milyen lett!

Az egyik, ha nem a legfontosabb modellje a Daciának a Duster, így nem csoda, hogy komolyan vették az új, harmadik generáció megtervezését. Most lerántották a leplet a friss szériáról, amely nagyban hasonlít a korábban bemutatott Bigster koncepciómodellre.

Kicsit szögletesebb lett a dizájn, a fekete műanyag betétek pedig robosztussá teszik a megjelenését. Az orra illeszkedik a márka jelenlegi arculatába, ha csak a lámpákat és a maszkot nézzük, akár egy Sandero is lehetne. A hátsó lámpatestek azonban teljesen egyediek, kicsit Volvós beütéssel.

Semelyik irányban nem nőtt érdemben, de ez már a CMF-B platformot használja. Belül sem a giccsre törekedtek, strapabíró műanyagokkal rakták tele, amelyek minden bizonnyal nem a puhaságukkal, hanem a könnyű tisztíthatóságukkal szereznek majd híveket. A 10,1 colos érintőkijelző képes a vezeték nélküli Android Auto és az Apple CarPlay kapcsolatra. A csomagtér mérete sem változott számottevően, egy hajszállal nagyobb az elődnél, 472 literes.

Ilyen motorkat kap az új Duster

Nem lesz már 1,5-ös dízel, helyette a 130 lovas TCe benzines, háromhengeressel lesz kapható, amely mild hibrid rendszerben működik. Természetesen összkerékhajtás is kérhető, hatos manuális váltóval. Lesz ECO-G 100-as LPG üzemű kivitel, amelynek 1300 kilométeres hatótávot ígérnek az 50 literes benzintanknak és az 50 literes LPG tartálynak köszönhetően.

A Joggerben is megtalálható, 1,6-os motorra alapuló hibrid is a kínálat részét képezi, 1,2 kilowattórás akkumulátorral. A 140 lovas rendszerteljesítéményű hibrid változat egy rövid távot elektromos üzemmódban is képes megtenni.

Hasmagassága 217 mm az összkerekes modellnek, elöl 31, hátul 36 fokos terepszöggel. Lesz benne Auto, Snow, Mud/Sand, Off-Road és Eco üzemmód is. Várhatóan jövő év első felében érkezik a piacra az új Dacia Duster.

Dacia