2024. január 22. | 18:40

Az F1-es versenyhétvégéken eredetileg 1000 lóerős teljesítménynél is erősebb V6-os turbó került a 911-es hátuljába, de nem a mostani, hanem a 40 évvel ezelőtti korszakból. Így muzsikál az utcán.

Van valami megbotránkoztatóan gyönyörű abban, amikor F1-es technikát hoznak össze a közútival. Már amennyire egy Porsche 911-est közúti autónak nevezhetünk.

Mindenesetre még a nagy környezettudatos autózás előtt létezett az időszak, amikor a mérnökök időt és pénzt nem kímélve fejleszthettek ki olyan technológiákat, melyek akár sose kerültek gyártásba, szimplán csak megmutathatták a nagyvilágnak, hogy ilyet is tudnak vagy esetleg szárnybontogatásnak szánták – mit szól hozzá a köznép és a konkurencia. Ugyan nem házon belüli a megvalósítás, de többek között ezeknek köszönhetően létezhetett hivatalosan az F1-es turbómotorral szerelt Porsche 911 is!

A 930 Turbón alapuló járgány farába az 1980-as évek egyik legendás Forma-1-es motorja, a TAG-Porsche 1.5 literes V6-os turbója került a Lanzante Limited közreműködésével. A cég egyébként klasszikus autók felújításában és javításában tevékenykedik, de különféle – főként hosszú távú – autóversenyek résztvevője is volt már sokszor – 1995-ben a Le Mans-i 24 órás megmérettetést megnyerték egy McLaren F1 GTR-rel.

A Lanzanténak van tehát tapasztalata a versenyzésben, no és kapcsolatai. Máskülönben hogyan tudott volna beszerezni 40 évvel ezelőtti F1-es hajtásláncokat, amiket aztán 911-esekbe épít?

A cég ugyanis készített 11 darab Formula-1 TAG-Porsche motoros 911 Turbót. Ezek a motorok – csupán 40 létezett belőlük – összesen 26 futamgyőzelmet hoztak a ’80-as években a McLaren csapatának, amihez két konstruktőri, valamint 3 egyéni világbajnoki cím társul. A feltöltős V6-os blokkok használatuk utolsó időszakában az időmérőkön 1200, de még a versenyeken is 900 lóerő körüli teljesítménnyel futottak.

Persze, amikor a Lazante beépítés során kicserélte az érzékeny és túl kihegyezett alkatrészeket, és a biztonság kedvéért visszavett a turbónyomáson – így egyúttal a teljesítményen is – „csak” 500 lóerőt hagyott a V6-osokban de az élmény és a hanghatások akkor is felejthetetlenné teszik az utazást egy ilyen megvadított Porsche fedélzetén.

Az átalakításért a cég potom 1,45 millió dollárt, azaz 510 millió forintot kért autónként. Az alábbi videón az egyik elkészült, 1987-ben az Osztrák GP-n Stefan Johansson segédletével 7. helyen befutó blokk hallható az általa egyedi festéssel ellátott 911-es farában, ahogy tüzet köpködve, 9000-es fordulatszám felett pörgetik.

Depositphotos