A Panasonic új szintre emeli a head-up display fogalmát

Közzétéve:
2021-01-19, 22:22

Nem létezik túl sok olyan funkció, amire ez a mesterséges intelligenciával felturbózott rendszer nem képes.

Az ultramodern head-up display (HUD) kijelzőket egy ideig csak drágább autókban lehetett látni, ma már azonban egyre több járműben elérhető. A technológia lényege, hogy a fontos információk a sofőr látómezőjében jelennek meg, ezáltal nem kell levennie a szemét az útról. A rendszer pedig egyre többet tud, egyre fejlettebbé válik.

Panasonic head-up display

A legújabb Mercedes-Benz S-osztály leleplezése előtt a német gyártó bemutatta a kiterjesztett valóságra épülő kijelzőjét, melyben háromdimenziós jelek hívják fel a sofőrök figyelmét az esetleges veszélyekre. A napokban a Panasonic is hasonló technológiával rukkolt elő, mely a jelek szerint a Mercedes kijelzőjénél is többet tud.

Panasonic head-up display

A rendszer említésre érdemes tulajdonságai közé tartozik a kristálytiszta képet biztosító 4K felbontás, a sofőr fejmozgását követő technológia, valamint az egyenetlen felületű utakon hasznosnak bizonyuló rezgésszabályzó. A berendezés segít a gyalogosok, kerékpárosok és mozgó tárgyak felismerésében, az autópályára történő besoroláskor, illetve a szabad parkolóhelyek felfedezésében.

„A hagyományos HUD kijelzők csak az út egy kisebb szakaszára összpontosítanak. A Panasonic kiterjesztett valóságra épülő kijelzője ennél sokkal többet mutat. A közeli mezőben olyan hagyományos adatok szerepelnek, mint a sebesség vagy az üzemanyagszint, a távoli mezőben pedig háromdimenziós jelek segítik az autóvezetőket” - fogalmazott Scott Kirchner, a Panasonic Automotive elnöke.

A rendszer egy kétsíkú holografikus képgeneráló egységgel is rendelkezik, mely a gyártó állítása szerint az első ebben az iparágban. Anélkül, hogy közvetlenül gyűjtenénk tapasztalatot, nehéz pontos véleményt nyilvánítani a technológiáról. Néhányan azzal érvelnek, hogy a head-up display kijelzők túl sok információt tartalmaznak, ami zavaró lehet. A Panasonic fejlesztése a hírek szerint 2023-tól válhat elérhetővé az új járművekben.

A működéséről ízelítőt kaphatsz az alábbi galériának köszönhetően.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Audi Q4 e-tron tanulmányautó
2019. július 10.
A jövőben hangvezérlés és HUD lesz az autókban érintőképernyők helyett, legalábbis ezt mondja az Audi.
Jaguar Land Rover 3D head-up display
2019. augusztus 21.
Az új HUD egyszerre szolgálja majd a biztonságot és a szórakoztatást az autókban.

További hírek