Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szerda - 2023. december 06.
-0.5 °C
enyhe havazás
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A Rossmann talált egy biztos módszert arra, hogyan kerülje el a közlekedési dugókat - VIDEÓ

2023. január 17. | 14:49

Egy éppen kiforróban lévő technológiát kezdenének alkalmazni szigorú szabályozások mellett.

A DODO logisztikai megoldásokkal foglalkozó cég és a Rossmann drogériahálózat közösen kezdett munkába a rendelések kiszállításának meggyorsítása és környezetbarátabbá tételének érdekében. A tervekhez egy olyan technológiát vettek elő, ami Amerikában már például működik, nálunk éppen csak gyerekcipőben jár.

Az új megoldás lényege pedig, hogy drónok szállítanák ki a termékeket a megrendelőkhöz, ezzel jelentősen rövidülne a kiszállítási idő és a városi forgalomban se foglalna helyet a futár. A drón automatikusan találna oda a címekre és lehetőség szerint légvonalban közlekedne.

Ehhez most egyelőre még próbarepüléseket indítottak csak, amikkel különböző domborzati viszonyok feletti reakciókat és a repülési távolságot, illetve a manőverekhez szükséges időt vizsgálták. Fontos szempont volt a sebesség mellett, hogy a drónok biztonsági szempontból is alkalmasak legyenek a szállításokra.

Ehhez az első ilyen körben a drón a XI. kerületi Savoya Park bevásárlóközpont előtt található Rossmannból indult és egy III. kerületi kertvárosba jelölték ki a célállomását. Ez egy 15 kilométeres távolság légvonalban és vannak benne magasabb-alacsonyabb helyek is, illetve a drón az út egy részét a Duna felett tette meg, így az útja valamivel hosszabb volt.

Mivel a dolog még kísérleti fázisban van, így első körben a drón nem szállított csomagot, viszont a DODO szakemberei azt mondják, hogy a csomag érdemben nem lassítja a szerkezetet repüléskor. Ez jól hangzik, mivel a drón nem lassú, átlagosan 50 km/órával haladt útja során és 20-50 méteres magasságokban repült át a város felett.

A tesztrepülést a szükséges hatósági engedélyek birtokában hajtották végre, ami elengedhetetlen. Talán ez az egyetlen komolyabb gátja a rendszernek, amit a közeljövőben le kell majd küzdenie.

Nem csak az országban, de az Európai Únióban szigorú szabályozáshoz kötik a drónhasználatot, ez alól pedig a szállítmányozás sem kivétel. Felszállótömegéből és jellegéből adódóan speciális műveletnek minősül a drónos házhozszállítás, ezért speciális műveleti engedélyre lesz szüksége annak, aki belevágna.

Ennek ellenére a DODO a teszteredményekkel együtt optimista a rendszerrel kapcsolatban és folyamatosan fejlesztik. Elmondásuk szerint a drónos csomagküldés lesz a következő komolyabb lépcsőfok a házhozszállítási megoldások evolúciójában.

Depositphotos
Kárpittisztítós TikTok-trend, ami többet árt, mint használ Az egyik amerikai állam betiltaná az elektromos autókat

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!