2022. március 21. | 08:32

A cél a sofőr előtti holttér kiküszöbölése. 

Minden sofőr szembesült már azzal, mennyire zavaró tud lenni a kilátás szempontjából az autó A-oszlopa, amely a látómező egy részét kitakarja. A modern biztonsági előírások miatt ennek az elemnek előre meghatározott vastagságúnak kell lennie. A teljesen önvezető autók megjelenésével ez a kérdés elvileg már egyáltalán nem lesz fontos, addig azonban hasznos lehetne egy megoldás, amely kiküszöböli az A-oszlop jelentette holtteret.

A General Morosnál úgy gondolják, megtalálták az ideális megoldást erre a problémára, ami nem más, mint egy átlátszó A-oszlop. Amint azt egy új szabadalmi kérvényben részletesen kifejtik, a GM egy új, szénszálas erősítésű, kompozit A-oszlopot képzel el, amely átlátszó gyantával vagy kompozit anyagokkal bevont nyílásokat tartalmaz.

A láthatóság maximalizálása érdekében a GM szabadalma azt javasolja, hogy az oszlopban lévő nyílás 8 centi széles és legfeljebb 40 centi magas legyen. A felület elkészítése során vezetékeket integrálnának az átlátszó anyagba pára- és jégmentesítés céljából. Ezt egyúttal arra is fel lehetne használni, hogy megakadályozzák a nem kívánatos tükröződéseket napkelte és napnyugta idején.

A szerkezeti szilárdság növelése érdekében az A-oszlopot szénszálas vagy ehhez hasonló anyaggal lehet átszőni. Ez egy rendkívül fontos biztonsági eleme az autónak, hiszen egy esetleges felborulás esetén meg kell óvnia az autóban utazókat. Mivel a GM szabadalmában felvázolt megoldás nem ütközik egyetlen jelenlegi biztonsági szabvány előírásaiba sem, így elképzelhető, hogy a közeljövőben az átlátszó A-oszlop megjelenhet a GM járműveiben.