vasárnap - 2022. October 02.
13.5 °C
kevés felhő
alapjarat.hu logo
95 650 Ft
100 685 Ft
D 739 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Sötétben világító útburkolattal rukkoltak elő az ausztrálok

Fókuszban a biztonság.

Egy regionális ausztrál cég ötletes módszerrel tenné biztonságosabbá az utakat: sötétben világító útburkolati jelekkel. A gippslandi Tarmac Linemarking vállalat az OmniGrip és a Vic Roads céggel együttműködve májusban fejezte be az új felfestések „próbaüzemét”, és az eddigi eredmények lenyűgözőek.

A megoldás a különféle sötétben világító matricáknál vagy óráknál használatos technológiát, a fotolumineszcencia nevű fizikai folyamatot használja ki. E során az anyag fotonokat nyel magába, és ezeket újra kisugározza. Magyarul tehát az történik, hogy a speciális felfestés azt az elraktározott fényt bocsátja ki éjszaka, amit napközben magába szívott. Ennek köszönhető, hogy az útburkolati jelek, például a záróvonal éjszaka is jól látható a nélkül is, hogy ki lenne világítva az út hagyományos módon közvilágítással.

A Victoria állam délkeleti részén található Meton Roadon hoztak létre egy kilométernyi próbaszakaszt. A Tarmac Linemarketinget elárasztották a kérések, amelyek különféle vállalkozásoktól érkeznek, hogy az ő útjaikat fessék fel ezzel a módszerrel.

A technológiát más területeken is lehetne használni, például megvilágítással nem rendelkező parkolók vagy éppen csónakkiköték esetében is.

Nyitókép: Depositphotos

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!