Szobakerékpárral töltötték a Teslát

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2020-05-26, 10:21

A finnek elvégezték a kísérletet, hogy nekünk ne kelljen: még szobakerékpárral is lehetséges tölteni egy elektromos autót!

Egy tévéműsor keretein belül 20 percen át tekert 9 ember a home traineren (speciális állvány, amibe bele lehet állítani a hagyományos kerékpárokat), hogy megnézzék, ennyi idő alatt mennyi áramot lehetséges beletölteni egy Tesla Model X akkumulátorába. Mint kiderült, nem sokat, de legalább lehetséges. A kísérlet során mindössze 1,2 kW elektromos áramot sikerült előállítani, ami durván 2 kilométeres extra hatótávot jelent.

Tesla Model X töltése szobakerékpárral

Megér ennyi hócihő, 9 ember megfeszített munkáját csupán ekkora hatótáv? Biztosan nem, de nem is ez a lényeg. Aki volt már spinningelni vagy próbálta már a home trainert tudja, hogy 20 perc jó sok tekerést jelent. Ráadásul itt kilencen voltak, meglepő hát, hogy csak ennyi energiát hoztak össze. Az elméleti kérdésre, amely szerint egy ember a szobakerékpárjával otthon töltheti-e az elektromos autóját szintén lett válasz: esélytelen.

Mégsem vetendő el teljesen az ötlet. Mi lenne, ha egy fitneszterem összes gépét áramfejlesztésre is használnák? Mi lenne, ha az izomagyak a nagy súlyok helyett ellenállásokkal dolgoznának, mi lenne, ha a terem spinning szobakerékpárjai, elliptikus trénerei - amelyek naponta jó pár órát üzemelnek - a veszteséghőn kívül szintén áramot is termelnének? És ha a világ összes fitneszterme így működne? Az előállított elektromosságot akár villanyautók töltésére is fel lehetne használni vagy legalább a terem energiaszükségletének egy részét fedezni lehetne.

Hülye ötlet? Lehet, de nem hülyébb, mint egy tévéműsorban rávenni 9 embert arra, hogy 20 percen át tekerjenek csak azért, hogy megnézzék, mennyit tudnak beletölteni egy Tesla Model X akkumulátorába.

A töltéshez persze egy Tesla modell is szükséges. Szerencsére itthon is találunk megbízható importőrt, a Tesla.hu évek óta foglalkozik a modellek értékesítésével. 

Kapcsolódó írások

2019. december 07.
Az lehetetlen, hogy ezt az otromba valamit komolyan gondolta a marslakó Elon Musk.  
Tesla Model X
2019. május 21.
A legolcsóbb Tesla technikai megoldásai szállnak át a drágább modellekbe

További hírek