Tényleg ki kellett tiltani az Euro 5-ös gázolajosokat a szmogriadó idejére Budapestről?

Közzétéve:
2019-07-01, 12:52

A károsanyag-kibocsátás komoly probléma, a fővárosban pedig erős döntést hoztak a dízel modellekkel szemben.

Az EU-s követelmények egyre szigorodnak mind a dízel, mind pedig a benzines autók károsanyag-kibocsátásával kapcsolatban. Számos európai nagyvárosból szorítják ki a korszerűtlen belsőégésű motorral szerelt járműveket, főleg Németországban jelentettek be sok városban ilyen jellegű intézkedést. A legtöbb helyen főleg a dízeleket sújtják, hiszen a legtöbb helyen egészen az Euro 5-ös szintig korlátozzák a gázolajos autók közlekedését, míg a benzines oldalon csak az Euro 2-es vagy 3-as kategóriáig szól a tilalom. Budapesten is ehhez hasonló döntést hoztak a szmogriadók idejére, ugyanis ekkor nem lehet már az Euro 5-ös dízelekkel sem behajtani, míg az Euro 3-as benzinesekkel lehet. Ezt kapásból unfair megoldásnak lehet titulálni, ám a helyzet nem ilyen egyszerű. De mi ennek a háttere?

Budapesti dugó dízel és benzines autókkal

Az Euro környezetvédelmi besorolásról röviden

Az EU-ban közlekedő benzines és dízel járművek káros anyagainak kibocsátását szabályozó rendszer első lépcsőfoka 1992-ben lépett életbe, ez volt az Euro 1. A kilométerenkénti kibocsátás mértékére vonatkozó szisztéma a benzines és dízel üzemű motorokat ekkor még egy kalap alá vette. A következő lépcsőfok már szigorúbb volt a szén-monoxid kibocsátással szemben, 1996-os bevezetésénél már minden autóban volt lambdaszonda, valamint a katalizátor is egyre elterjedtebb lett. A 2000-ben bevezetett Euro 3 már külön szabályozta a nitrogén-oxidok levegőbe juttatását is a dízelek esetében, a negyedik szint pedig 2005-ben lépett hatályba. Itt jelent meg a részecskeszűrő, mely nagy előrelépést jelentett. Az Euro 6-os normát 2014-től alkalmazzák, melyből jelenleg az új mérési rendszerek bevezetése miatt az Euro 6d Temp elnevezésű szabvány van életben, 2020-ban pedig jön az „igazi” Euro 6d.

Euro besorolási normák dízel és benzines járművekre
CO: szén-monoxid ; THC és NMHC: szénhidrogének ; NOx: nitrogén-oxidok ; PM: szilárd részecskék ; PN: részecskeszám

A fenti táblázatból látszik, hogy a dízel üzemű járműveknek magasabb a nitrogén-oxid kibocsátása, míg a benzineseknél a szén-monoxid kerül nagyobb arányban a légtérbe. A gázolajosoknál a szénhidrogéneket kevésbé szabályozzák, a benzineseknél a szilárd részecskéket pedig csak az Euro 5-ös szinttől szorították kordába. A kitiltások fő oka tehát a dízelek magas nitrogén-oxid kibocsátásában rejtőzhet, hiszen egy Euro 3-as benzines is kevesebbet bocsát ki ebből, mint egy Euro 5-ös dízel.

Dízel járművek károsanyag-kibocsátási normái

Azt azonban figyelembe kell venni, hogy az Euro 5 nem nevezhető „elavult traktor” technológiának, hiszen ezek jellemzően 10 év körüli autók. Magyarországon a járműpark átlagéletkora 13-14 év környékén mozog, ennek tudatában kicsit luxusnak számít „számkivetetté” tenni az Euro 5-ös dízeleket, gyakorlatilag a 4-5 évnél idősebb gázolajosokat tiltják ki. Az persze igaz, hogy sokan szabálytalanul használják autóikat, a költségesen javítható tisztító berendezéseket kiszedik a rendszerből, így pedig egy Euro 5-ös dízel még szinte a legrégebbi normákat sem teljesíti.

A 2019 októberében életbe lépő új rendelet az eddigiek mellett kitiltja Budapestről szmogriadó idején a 12-es, 13-as és 14-es osztályba sorolt autókat, melyek gyakorlatilag az Euro 5-ös gázolajosokat jelentik. Nem érinti a kitiltás továbbra sem a 6-os, a 9-es és a 14-es kategóriájú személyautókat, melyek az Euro 3-tól Euró 5-ig osztályozott benzineseket jelölik. Továbbá a legújabb, Euro 6-os benzines és gázolajos modellek (15-ös és 16-os osztály) is mentesek a kitiltás alól.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

szmog az Erzsébet híd felett Budapesten
2019. május 30.
Az Euro 5-ös dízeleket is korlátozzák majd a szmogriadó alatt  
Ha dízel autót vennél, akkor új Volvód már nem lesz!
2018. május 18.
Végleg száműzi új modelljeiből a dízel erőforrásokat a Volvo, így a legfrissebb S60 szedán már kizárólag benzines és benzines-hibrid változatban lesz elérhető.

További hírek