2023. március 30. | 16:35

Azért aggódnak többen is, mert hirtelen lépett nagyot előre a technológia, de a jogi környezet még nem létezik hozzá.

Csoportot alapítottak a mesterséges intelligencia iparágának úttörői és vezetői azért, hogy kicsit lassítsanak a technológia fejlődésén. Ebben a csoportban benne van Elon Musk is, aki leginkább a Twitter és a Tesla miatt lehet ismerős sokaknak.

Helye viszont mégis van ebben a körben, hiszen ő az Open AI egyik társalapítója. Annak a cégnek, amely piacvezető az iparágban, az ő termékük Chat GPT, ami már negyedik generációjánál tart.

Ezzel komoly beszélgetéseket lehet véghez vinni és írásos korlátok között egészen széles spektrumon képes utasításokat teljesíteni. Főleg most a legújabb generációja okozott mindenkinek nagy meglepetést fejlettségével.

Ez viszont már az a szint, ami a fejlesztőket egy kicsit megijesztette és nyílt levelet írtak azzal kapcsolatban, hogy le kéne lassítani a mesterséges intelligencia projekteket. Hiszen nem az Open AI az egyetlen ilyen vállalkozás az iparban.

Sőt, a Chat GPT megjelenése, elterjedése és sikere miatt a többi fejlesztő cég igencsak belehúzott és egyre komolyabb programokkal állnak elő. Ezek viszont az Open AI rendszerével együtt károsak lehetnek Muskék szerint.

Neki azért különösen nagy érvágás ez a fajta állásfoglalás, mert ezzel a rendszerrel képzeli el az önvezető autók működését a jövőben. Hasonló rendszer dolgozik már a Teslákban, persze még nem olyan széles körben és nemrég még egy frissítéses visszahívást is elrendeltek a rendszer hibái miatt.

A levél a lassítással kapcsolatban főleg azért született meg, mert több rangos kutató és fejlesztő nem biztos abban, hogy az AI ilyen szintű terjedése előnyökkel szolgál a társadalomnak. Azt szeretnék, ha egy jól szabályozott környezetben folytathatnák a fejlesztést, ahol nem állnak fenn a fejlődéssel kapcsolatos biztonsági kockáztatok.

Hagyjuk-e, hogy a gépek elárasszák információs csatornáinkat propagandával és valótlansággal? Ki kell-e fejlesztenünk nem emberi elméket, amelyek idővel túlléphetnek, túljárhatnak rajtunk és elavulttá, helyettesíthetővé tesznek minket?

Emellett a nyílt levélben azt is nehezményezték, hogy egy ilyen technológia nem a megválasztott fejlesztők kezében van. Azonban mégis hatással lehetnek az egész társadalomra, ha elterjednek, és ez nem helyes. Gary Marcus, a New York-i Egyetem egy professzora szerint lassítanunk kell, amíg meg nem értjük a lehetséges következményeket.

Theo Wargo/ Wirelmage/ Getty Images