Végre itt az új Audi A6 Avant!

Frissítve:
2018-09-18, 21:58

Az új Audi A6 Avant germán műremek. Németesen szép, remekül használható, és minden olyan technológia benne van, ami ahhoz kell, hogy lehessen tolni neki.

A dizájn nem tartogat túl sok izgalmat, a karosszéria formája és élei egy sor autón visszaköszönnek, de arra ügyeltek, hogy első látásra leríjon, Audihoz van szerencséje az embernek. Ebben legnagyobb szerepe persze a széles és mélyre süllyesztett Singleframe hűtőrácsnak van. Az Audi A6 Avant tizenkét színben kapható, ezen kívül elérhető belőle a sport és a design felszereltség, ha pedig valaki optikai tuningra vágyik, akkor az S-line optikai csomagra szórhat ki még jelentősebb összeget.

Szép nagy kombi

Az új A6 Avant méretes darab: 4,94 méter hosszú, 1,89 méter széles és 1,47 méter magas, ami csak milliméterekkel tér el az előd paramétereitől. Utastere egyértelműen tágasabb lett, ami leginkább az elöl és hátul könyökmagasságban mért szélességen, illetve a térdmagasságban mért hátsó lábtér nagyságán érzékelhető.

 Audi A6 Avant

A sportos vonalvezetés ellenére a csomagtér egészen nagy, 565 literes, miközben a rakodószélesség 1050 milliméter. Jó, hogy már az alapkivitelhez jár az Audinál megszokott sínrendszer, amivel a csomagok könnyen rögzíthetők, így nagyobb fékezésnél vagy balesetnél sem szabadulnak el az utastérben. A rögzítőheveder és rögzítőháló azonban már extra, mint ahogy a csomagrögzítő készlet is feláras, amivel a csomagteret lehet igény szerint rekeszekre osztani.

A 40:20:40 arányban osztható hátsó üléstámlák lehajtásával a csomagtér 1680 literig bővíthető, ám mivel a rakodószélesség adott, csodát nem várhat tőle az ember.

Audi A6 Avant Singleframe hűtőrács

Mivel az új A6 Avant nem kifejezetten városi autó, az egész járművet úgy tervezték meg, hogy országúton és autópályán a lehető legjobb legyen vezetni. A formájának köszönhetően a légellenállási együtthatója (cw) mindössze 0,27, ami ebben a kategóriában a legjobbak között van, ez pedig bizony nem csak a menetzaj, hanem a fogyasztás miatt is fontos adat.

Mild-hibrid motorok

Az Audi A6 Avant mindegyik motorváltozata Audi mild-hibrid (MHEV) erőforrás, ami csökkenti ugyan az üzemanyag-fogyasztást, ám önálló villanymotoros hajtásra nem képes. A MHEV-rendszer lassításkor akár 12 kW teljesítménnyel táplálhat vissza energiát a 48 voltos rendszerbe, illetve a különálló lítiumion-akkumulátorba. Az Audi A6 Avant az 55 és 160 kilométer/óra közötti sebességtartományban leállított motorral szabadon is gördülhet, az automatikus motorleállítás és motorindítás (Start-Stop System) pedig egészen 22 kilométer/óráig aktív.

Audi A6

Az A6 Avant hétfokozatú S-tronic, illetve nyolcfokozatú Tiptronic sebességváltóval, valamint quattro összkerék-hajtással rendelhető.

Dinamikus összkerék-kormányzás

Ugyancsak extraként kérhető a dinamikus összkerék-kormányzás, ami 60 kilométer/óra sebességig a hátsó kerekeket – maximum 5 fok bekormányzási szögben – az elsőkkel ellentétes irányba fordítja el. A megoldás egy méterrel, 11,1 méterre csökkenti az Avant fordulási körét, ami egy csaknem 5 méteres kocsinál azért nem is olyan rossz. 60 kilométer/óra felett a dinamikus összkerék-kormányzás a rendszer az első és hátsó kerekeket azonos irányba kormányozza, ezzel javítva a menetstabilitást.

Audi A6 Avant hátsó ülések

Az Audi négyféle futómű-konstrukciót kínál. Alapkivitelben a jól bevált acélrugós szerkezet jár, míg a sportfutómű, a csillapítás-szabályozással kiegészített felfüggesztés, valamint a csillapítás-szabályozással kiegészített adaptív air suspension légrugózás már feláras. 

Az elektronikus futómű-platform (Electronic Chassis Platform; ECP) szabályozása a lengéscsillapítók és a légrugózás mellett a dinamikus összkerékkormányzásra és a továbbfejlesztett sport-differenciálműre is kiterjed, az utóbbi kanyarodáskor osztja el a forgatónyomatékot a hátsó kerekek között.

Az Audi drive select menetdinamikai szabályozórendszer comfort, auto és dynamic üzemmódban működhet, ezek közül a vezető maga választhatja ki az éppen szükséges futóműbeállítást.

Az Audi A6 Avant ülései teljes egészében új fejlesztésűek. A kínálat csúcsát a sokrétűen állítható első Individual kontúrülések jelentik, amelyek kívánságra szellőztető és masszázsfunkcióval, az S-sportülések pedig integrált fejtámlával is rendelhetők.

Head-up display

Ha már a belsőnél tartok, akkor az extrafelszerelések között meg kell említenem a rendelhető Head-up kijelzőt, ami a legfontosabb információkat a szélvédőre vetítve jeleníti meg.

Természetesen itt is működik a hangvezérlés. Az egyes kérdéseket és utasításokat két módon, egyrészt a fedélzeten rendelkezésre álló adatok, másrészt a felhőben tárolt részletes információs anyag felhasználásával dolgozza fel a rendszer. Az alapkivitelhez tartozó egyéni felhasználói funkció révén hét különböző profilt lehet beállítani, ezekhez egyenként 400 paramétert lehet rögzíteni. 

Audi A6 Avant műszerfal

Az új Audi A6 Avant infotainment rendszer feláras extráinak csúcsán ott az MMI Navigáció Plusz, amivel már WLAN-hotspotot is lehet csinálni az autóban. Ez már egy „okos” navigáció, vagyis a korábbi utak adatai alapján a vezető személyes preferenciáit is figyelembe veszi tervezéskor.

Az extrafelszerelésként rendelhető Audi connect kulcs, amivel Androidos okostelefonon keresztül lehet nyitni és zárni az ajtókat. 

Forrás:

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

További autós hírek

Olvasónk Győrben rögzítette a felvételt. Egyrészt átmegy a piroson, de nem érdekes, gondolja még átfér… Aztán jön a meglepetés. Világáról…
A Magyar Rendőrség talán végre  a legjobb úton halad, hogy kiszűrje a rendszeresen, direkt szabályt szegő, pofátlan autósokat a forgalomból. …
Az egyik legnagyobb bevett pofátlanság Budapesten is a buszsáv jogtalan használata, a gyorsabb előrejutás reményében. Olvasónk az ablakból örökítette meg,…
Frontálisan ütközött két személyautó Csót közelében hétfőn délelőtt. A vétlen autó sofőrje és utasa kigyuladt autójukban vesztették életüket – adta…
Az autós / motoros / biciklis szentháromság ellentéte sajnos virágzik. Pedig járműtől függetlenül lehet valaki felelőtlen ön és közveszélyes idióta.…

Kapcsolódó írások

V8 helyett V6: itt az új Audi RS4 Avant
2017. szeptember 12.
Egy valamit hiányolhatunk az új Audi RS4 Avantból, a V8-at. Csökkent a köbcenti, megfogyatkoztak a hengerek, viszont még így is 170 Nm-el erősebb elődjénél
Az új Audi A7-es Sportback 2018-ban debütál hibrid technológiával
2017. október 25.
Nagyobb, szebb, erősebb és most már hibrid is lesz az új Audi A7, a kezdetben egyféle motorral kapható A7 összkerékhajtást is kap a jobb gyorsulásért és úttartásért
A Quattro első 25 éve – Az ötlet
2017. február 15.
Az ötlet, az építők, a technika. Hogyan jutott el az Audi az Iltis-technológiától az RS4-ig?
2018-as Suzuki Vitara elölről
2018. október 23.
Több jeles magyar képviselője is volt az autóiparnak világszerte az idők során, mára pedig számos nagyvállalat van jelen az ország különböző térségeiben.