2023. június 09. | 13:01

A Honda autói egy apllikáción keresztül figyelnék a fiatal sofőrök vezetési stílusát, és ez alapján végeznének majd oktatást.

Vezetéssegítő rendszert készített fiataloknak a Honda. A modern időkhöz hűen okostelefont kell csatlakoztatni a megfelelő típushoz, és egy applikációval indulhat is a képzés.

Arról szó sincs, hogy ez az app tanít majd meg valakit vezetni a nulláról, az továbbra is az autósi skolák dolga lesz. Viszont a friss jogosítvánnyal rendelkező sofőröknek segíthet magabiztosabb vezetési technikát kialakítani a közúton.

Ennek a rendszernek is megvannak a keretei, viszont egészen az elejétől kezdve tud segíteni. Például akár abban is, hogy hogyan állítsuk be helyesen az ülést, a kormányt és a tükröket (ha ez a jogosítvány megszerzésekor nem sikerült).

Ezt követően az autókból érkező jelek segítségével elkezdni elemezni, hogy hogyan vezetünk a hétköznapokban. Figyeli a kormánymozgást, a gáz- és fékpedált - esetleg kuplungpedált, ha van -, továbbá az autóból érkező technikai adatokat is.

Ezekből kikövetkezteti, hogy milyen sofőrök is lehetünk, ezt pedig pontozza. Ebben a  pontrendszerben megmutatja gyengébb és erősebb területeinket, majd tippeket és tanácsokat ad, hogy mit javíthatnánk még.

A pontos értékelési rendszer működéséről egyelőre nem tudni sokat, hiszen ezt a Honda még nem részletezte. Azt viszont kiemelték, hogy ez az alkalmazás csak besegíthet, ha komolyabb gondjai vannak a sofőrnek, akkor ahhoz már szakember kell.

A rendszert a Honda azért fejleszti ilyen lelkiismeretesen, mert azt kitűzte céljául, hogy 2050-re a Honda motorral vagy autóval rendelkezők ne haljanak meg balesetekben. Ennek pedig az egyik lehetséges megközelítése, ha nem csak az autók és motorok biztonsági rendszerét, de a vezetőjüket is fejlesztik.

A másik indok, amiért ez az app specifikusan készül, azok az amerikai statisztikák. Az Egyesült Államokban a halálos kimenetelű közúti balesetek áldozatainak harmada 25 év alatti, ezt a számot is szeretnék csökkenteni. Korábban már komoly összegeket fordítottak erre az ügyre.

Honda