A Honda NSX története 1984-ben kezdődött, mikor a gyártó megkérte meg az olasz Pininfarinát, hogy tervezzenek nekik egy középmotoros koncepció autót. A HP-X-et (Honda Pininfarina Xperimental) lehet az NSX ősének nevezni, mely csupán egy 2.0 literes, V6-os motorral volt szerelve, de a Hondának annyira tetszett a tanulmány, hogy tovább gondolta a projektet, nem titkolt céljuk az volt, hogy egy, a német és olasz sportautóknál is különb, időtálló versenygépet hozzanak létre.

 

 

A Honda Legend írásos tesztjét itt érheted el!

Így született meg a New Sportscar eXperimantal, azaz az NSX. Az erőforrást 3.0 literes V6-os VTEC-re cserélték, így 1989-ben már be is mutatkozhatott a Chicagói Autószalonon a kétüléses, középmotoros sportautó, melyben a kor összes innovációja benne volt, ami a kezelhetőséget illeti. 1990 és 2005 között több, mint 18 000 példány talált gazdára, mi egy 1995-ös, első szériás példány próbálhattunk ki a Magyar Autókereskedőház Zrt. jóvoltából! Remegés, verejték, de minden másodperc megérte!

Honda HP-X tanulmány 1984-ből

Honda HP-X tanulmány 1984-ből

 

Honda NSX – Az időtlen forma

A Honda NSX alacsony építése azt gondolom a mai napig megdöbbenést kelt, a 4,4 méter hosszú, teljesen alumínium karosszéria szinte belesimul az aszfaltba, hiszen mindössze 1,17 méter magas. Az első tömeggyártott monocoque bódét az NSX hozta el, körülbelül 220 kg-ot spóroltak meg az alumínium elemek használatával, a kezdeti példányok 1350 kg, a könnyített NSX-R 1200 kg környékén mozgott.

Honda NSX Teszt Alapjárat

Ez volt az egyik nagy fölénye versenytársaival szemben. Az aerodinamikailag mai napig kimagasló sportkocsi fejlesztésének későbbi szakaszában Ayrton Senna is részt vett, az ő javaslatára erősítették meg a karosszériát, hangolták át a futóművet (a tesztvideóban megfigyelheted Senna mokaszines lábmunkáját a Suzukai pályán!)

Honda NSX Teszt Alapjárat

A bukólámpa abban az időben igen nagy népszerűségnek örvendett, ma már vesztett valamicskét a fényéből, de egy vérbeli, ’90-es években született sportautón szinte kötelező elem. 2002-ben érkezett faceliftes példányok új külsőt, nagyobb felniket kapott, a változtatásoknak még a bukólámpák látták kárát, hiszen azokat fix, Xenon-fényszórókra cserélték. 1995-től gyártották targatetős, NSX-T kivitelben, mellyel leginkább a szellős autózást kedvelő amerikaiaknak akartak kedvezni.

Honda NSX Teszt Alapjárat

A fényezést sem aprózták el annak idején, hiszen 23 réteg, a repülőgépeknél is használt kémiai bevonat került minden egyes NSX-re, melyekről az évtizedek alatt kiderült, hogy ha gondos gazdák kezei közé kerülnek, szinte nem fog rajtuk a rozsda. Arról nem is beszélve, hogy az NSX-eket olyan hithű Hondás, 200 fős csapat szerelte össze, akik valóban minden egyes részletre figyeltek. A legenda szerint testi fenyítésben is részesültek a munkások, na jó, ezek csak legendák, de az eredményt látva el lehet képzelni.

Honda NSX Teszt Alapjárat

Elsőre fel sem tűnhet, hogy az igényesen integrált kilincsek a tetőszerkezetben vannak elhelyezve. Az autó oldalán található tágas meder gondoskodik arról, hogy elég levegő jusson a két tengely közt található V6-osnak. A legszignifikánsabb részlet azonban az autó hátsó lámpája, mely a spoilerrel olvad egybe, és kecsesen fut végig, egzotikummá téve az összképet.

Honda NSX – Vadászgép pilóták megirigyelhetnék a kabint

A rejtett kilincse finom kattanással jelzik, hogy szabad az út a vadászgépek ihlette fülkébe. A hosszú ajtót kitárva egyszerű, de céltudatos belső fogad, melynek épségét szinte tökéletesen sikerült megőrizni a mai napig. Nagy, komor feketeségbe huppansz bele, de valójában minden negatív gondolat elszáll, ahogy megtapintod a bőrt, megnyomkodod a gombokat, repesve simogattam körbe minden egyes pontját. A varrások igényesek, az ajtókárpitok rétegei nem lógnak, a gombokról nincsenek lekopva a feliratok, egyedül a vezető ülés bal alsó pereme van kissé kikopva, de az melyik a 24 éves autónál nincs?

Honda NSX Teszt Alapjárat

Az NSX kabinja letisztult és ergonomikus, minden egy célt szolgál: a száguldás féktelen örömét. És főleg, mikor beindítod a füled mögött duruzsoló motort. Ilyenkor nyer igazi értelmet az NSX-ben ülni. Az imádnivalóan analóg óracsoport ilyenkor életre kell, a fordulatszámmérő kész arra, hogy akár 8000 fölé lendüljön!

Honda NSX Teszt Alapjárat

A Honda igyekezett élen járni a vezetést megkönnyítő rendszerek fejlesztésében - a hatékonyabb fékezésről ABS gondoskodott, a későbbi modellekben szervokormány és 1995-ben a világ első, szériában beépített elektromos gázpedálja is helyet kapott. 1993-ban indításgátló és utas oldali légzsák is beépítésre került, később UV és hővédő üveggel látták el őket, többek közt azért, hogy jobban látható legyen a Honda saját GPS navigációja!

Honda NSX – Ferrari-verő szívómotorral

A Honda NSX első szériája egy 3.0 literes V6-ost kapott, mely a VTEC változtatható szelepvezérléssel társult, így tudta teljesíteni 7300-es fordulaton teljesíteni a 274 lóerőt, 5400 környékén pedig a 280 Nm-es maximális nyomatékot. Az 1350 kg-os karosszéria ilyen teljesítménnyel párosulva már komoly izgalmakat ébreszt bárkiben, nem beszélve a vezető-orientált ergonómiáról a belső térben és a fordulatra éhes motor nyújtotta élményről. 6000-es fordulat/perc környékén vált a vezérlés, onnantól kezdve újabb adag adrenalin szakad az emberre, eszméletlen élmény volt még akkor is, ha a drivingcamp pályáján csupán 2-es fokozatban tudtam kihúzatni, hiszen ennyit engedett egyenesben a rövid aszfalt.

Honda NSX Teszt Alapjárat

Annak idején, az első magazinok tesztjei alapján 5,2 másodperc alatt gyorsult 100-ra, ezzel a számmal alázta a korabeli Ferrari 348-ast, sőt a Nordschleifén 8:38-at mentek egy teljesen széria állapotú autóval. Maga mögé utasította például a nála jóval erősebb ’97-es Corvette-et vagy épp a 370 lóerős Maserati 3200 GT-t. Az NSX-et gyártották a tesztautóban is helyet kapó, 5 sebességes manuális váltóval, vagy épp a 4-es, sportosra hangolt automatával, mely természetesen az amerikai kontinensen volt népszerű, ahol ugye Acura NSX néven futott a modell.

Honda NSX Teszt Alapjárat

Az NSX fejlesztése nem állhatott meg, 1997-ben érkezett az új, 3.2 literes, 294 lóerős, 304 Nm leadására képes motor, melyhez már 6 fokozatú kézi váltót társítottak. Ó, anyám, ha egy ilyet meghajthatnék, úgy rendesen! A C32B motor a C-jelű motorcsalád tagjaként került bele egyébként a Honda Legend második generációjába is, ezért láthattátok egy videón belül a két autót, melyeknek a szíve lényegében közös.

Honda NSX Teszt Alapjárat

Az NSX-R (Type-R) kifejezetten pályára készült, 120 kg-val könnyebb lett, Enkei kovácsoltvas felniket és szénszálas Recaro üléseket kapott, 1992 és 1995 között 483 darabban gyártották.

Honda NSX Teszt Alapjárat

Alapvetően az NSX normál kivitele is felejthetetlen élményt képes átadni, annyira nyers, annyira analóg, hogy azt tényleg érezni kell. Szinte meg kell küzdeni vele, minden egyes kormánymozdulatért, váltásért, fékezésért komoly harcot kell vívni. Épp ezért nyújt felejthetetlen benyomást, mert izzasztó dolog létrehozni azt a bizonyos ember-gép kapcsolatot!

Honda NSX – Tényleg ott van az úton

A NXS-nek nem csak a karosszériája, hanem a futómű egyéb elemei is alumíniumból készültek, az autó első és hátsó keresztlengőkaros felfüggesztést kapott, melyben a lengőkarok kialakítása, formája megérne valamiféle kitüntetést a tervezőjének. Az autó merevségét és futóműve kiszámíthatóságát a gyártás végéig folyamatosan fejlesztették. De már kezdeti tesztpéldány is páratlan vezetési élmény nyújt, a kezelhetőség és praktikum tökéletes mintapéldája. Követeli, hogy elforgasd, követeli, hogy bátran szúrd be minden egyes kanyarba az orrát.

Honda NSX Teszt Alapjárat

Az évek során javítottak az autó erőteljes túlkormányzottságán, sokkal sofőr-barátabb lett. A visszafordító kanyarban kettes fokozatban, egészen alacsony fordulaton is hajlamos volt a 245 széles, R17-es gumikat elforgatni, az sem elképzelhetetlen, hogy sperrdifi volt az autóban. Ám egy ilyen kultikus és drága autóval nem igazán volt merszem fickóskodni.

Honda NSX Teszt Alapjárat

Eszméletlenül pontos a nyomóolajzású manuális váltó, közvetlenül jelez vissza a szerencsére nem szervós kormány, tökéletes, szinte panoráma szerű kilátás tárul az utasok elé. Igaz nem a mai, európai méretű férfiemberre szabták a kabin méretét, de ahogy meglódulsz és átadod magad a japán mérnöki munka egyik remekművének, elfeleded könnyedén a helyhiányt.

Honda NSX - Összegezve

A Honda NSX nem nevezhető kereskedelmi sikernek, de kitűnő irányvonalat mutatott a vezetőközpontú, mindennapokban használható sportautók számára. A monocoque karosszéria, a változtatható szelepvezérlésű V6-os és maga a megbízhatóság, ami a mai napig övezi az NSX-et egy igazi mérnöki műremekké avanzsálta. 2005-ben a projektek elhajították, de a tökéletes egyensúly megtestesítője továbbra is kultusz autónak számít. Vajon a 2016-ban bemutatott utódot is ilyen eufória övezi majd jó pár év múlva?

Honda (Acura) NSX 3.0 24V VTEC

 • Lökettérfogat: 2 977 cm3
 • Hengerek/szelepek: 6/24
 • Max. teljesítmény: 274 LE 7300/perc
 • Max. forgatónyomaték: 284 Nm 5400/perc
 • Hossz./szél.: 4405/1810 mm
 • Tengelytáv: 2530 mm
 • Saját tömeg: 1370 kg
 • Városi fogyasztás: 12,3 l /100 km
 • Országúti fogyasztás: 8,9 l /100 km
 • Vegyes fogyasztás: 10 l /100 km
 • Tesztfogyasztás: 13,4 l /100 km
 • CO2-kibocsátás: ? g/km
 • Végsebesség: 270 km/h
 • 0-100: 5,9 s