SsangYong Rexton G4 – Teszt + Videó!

Frissítve:
2018-09-18, 21:59

A SsangYong Rexton negyedik generációja egy multifunkcionális óriás. Akár hét személlyel is képes árkot-bokrot átszelni, az interiorja csaknem a prémium szintet súrolja és végre az arculata is jó irányba indult el.

Tudtad, hogy Ssangyong Korea legrégebbi autógyártója? 1954-ben alapították és 1988 óta használja a SsangYong Motor elnevezést, mely egyébként dupla sárkányt jelent. 1991-ben kötöttek technológia partnerséget a Daimler-Benzzel, így születtek meg a Rexton előző generációi, melyek szintén kedvező áron megvásárolható autók voltak, lényegében a Mercedes-Benz ML koppintásai, nagyrészt azonos technikai háttérrel. 2011-ben az indiai Mahindra & Mahindra csoport vásárolta fel őket, így van pénz bőségesen a fejlesztésekre, jelenlegi formájában 2012 óta van jelen Magyarországon a márka.

A legelső Rexton két ráncfelvarrást kapott az idők során, ők ezt egy-egy modellváltásnak tekintik, ezért nevezik a legújabb modellt G4-nek, mely a negyedik generációra utal. A változás itt most valóban mélyreható és első pillantásra is meggyőző: a hét üléssel is rendelhető, alvázas felépítésű luxusterepjárónak egyetlen igazi ellenfele van a jelenlegi piacon, méghozzá a Land Cruiser, melyhez képest jóval kedvezőbb áron lehet hozzájutni. De vajon megéri-e a pénzét?

SsangYong Rexton – Kapitális méretek

A SsangYong Rexton negyedik generációja lényegében egy hatalmas tömb. Az ajtók izgalmasan megtört lemezfelületei akkorák, hogy egy kiadós svédasztalt meg lehetne rajta teríteni. A magas motorháztető pozíció miatt az amúgy is nagy, LED-es nappali menetfénnyel megspékelt, xenon-fényszórók még impozánsabbnak tűnnek, és ízlésesen olvadnak bele a hűtőrácsba. Leírom azért itt is a méreteit, mert azt gondolom, érdemes: 1820 mm magas, 1960 mm széles, 4850 mm hosszú, tengelytávja pedig 2865 mm.

SsangYong Rexton G4 - Teszt

Nagy és robusztus, kifejezetten mutatós, ha nem tudja az ember, hogy egy koreai autóról van szó, simán képes besorolni akár valami nyugati, prémium fajtába. Rendben vannak a túlméretezett arányok, jó útra tértek a dizájnerek, az Actyon, Kyron, Rodius modellek után szerencsére csak egy kissé tértek most el a megszokottól.

SsangYong Rexton G4 - Teszt

Tény, hogy van hasonlóság a Toyota Land Cruiser Pradóval, de teljesen befogadható annak, aki el tudja magát képzelni egy ekkora, már-már feleslegesen nagy autóban. Elképzelem, ahogyan Miamiban az Escalade-okhoz hasonlóan pöffeszkednek benne majd a tehetős fiatalok, bár ez az autó annál azért szerényebb, ja, és csak 17-es, 18-as, 20-as felni kérhető hozzá.

SsangYong Rexton G4 - Teszt

SsangYong Rexton – Majdnem prémium

A Rexton kabinjában helyet foglalva ismételten a méretein ámul el az ember, és elnézve a belső részleteit, kidolgozását szintén a prémium hatás ér el. Ránézésre meggyőző, nagyon akar tetszeni. A steppelt Cognac-barna bőr, az alumínium betétek ízléses elegyet alkotnak, csak a fránya, nagy mennyiségben előforduló zongoralakk ne volna. Az összeszereléssel sincs baj, érződik, hogy odafigyeltek erre a pontra, hiszen ez az autó terepen is lesz használva, nem szabad nyöszörögnie, zörögnie a beltérnek, bár az autó vibrációja okot adna erre, de erről majd később.

SsangYong Rexton G4 - Teszt

Az üléspozíció jó magasra került, kényelmes fotelekben foglalhatsz helyet, amikben elöl hűtés és fűtés is található, előbbi a 30 fokos melegben igen jól jött. Kellemes a térérzet, az egész olyan szellős, a klíma hatásfoka is kielégítő, pedig nem olyan egyszerű lehűteni egy ekkora kabint. Elektromos, memóriás ülések az első sorba, a hátsók egy gombnyomással ledönthetők, sőt még fel is lehet őket hajtani, és ha szeretnéd, 7 személyes kivitelben is kérheted a G4-et, abban az esetben 872 literes csomagtartó, 5 személyesnél pedig kicsivel több mint 1 köbméter áll a rendelkezésedre, teljesen kimaxolva pedig 1806 liter - variálhatóságban is ötös.

SsangYong Rexton G4 - Teszt

Style, Comfort és Premium felszereltségi szintek választhatók a Rextonhoz, a jobban felszerelt példányokba már 9,2 colos érintőkijelző található, melyen egy kissé rendezetlen felületet találhatsz, de viszonylag gyors, a navit pedig a már bevált TomTom adja. A kormány fűtése is megoldható, van hátul USB csatlakozó és 230 voltos csati is, de a legjobb megoldás az a gumiból készült telefontámasztó bütyök, melyre a mobilt jól látható állapotában lehet elhelyezni, ha esetleg arról menne a navigáció.

SsangYong Rexton G4 - Teszt

Meglepően igényesre sikeredett a sebesség- és fordulatszámmérő között található 7 colos színes kijelző, melyről többek között a navigáció információi, a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer jelzései, az elektromos csomagtérajtó státuszjelzője jelenik meg. Amin mindenki remekül fog szórakozni az első pár száz méteren, az az irányjelző hangállító-funkciója, melynek hála tücsök ciripelésre is képes vagy irányt váltani. Az autó képes aktívan kormányzó sávelhagyás figyelésre, távolságtartásra, sőt, 360 fokos kamera rendszer is kérhető, mely megkönnyíti a parkolást és a terepezést egyaránt.

SsangYong Rexton – Két hengert hiányoltam

Az elődök esetében ismeretes, hogy a Mercedes-Benz ML dízelmotorját használták, ám most egy saját fejlesztésű erőforrás jár kizárólag a Rexton G4-hez, mely egy 2.2 literes dízel motort takar, váltótól függően 181-187 lóerővel, és 400-420 Nm-es maximális nyomatékkal. Első hallásra, egy több mint két tonnás autóhoz társítva ezeket az adatokat szerintem senkit sem lehetne meggyőzni, azonban közlekedve az autóval kiderül, hogy elégséges a már 1000-es fordulattól rendelkezésre álló 218 Nm-es nyomaték, a leggyakrabban használt, 1400-2800-as fordulatszám-tartományban érzi jól magát igazán. 3000-es fordulat fölött bizony elfogy, kigyorsításoknál jön meg a hangja, de alapvetően csendes, nem sokat hallasz belőle az utastérben.

SsangYong Rexton G4 - Teszt

Könnyedén indít meg bármilyen vontatványt, akár 3 tonnát is elhúzhatsz vele, bár azt már szerintem nyögvenyelősen tenné. Kölcsönkérhették volna a Mercedes V6-os dízel motorját, melyet hasonlóképp behangolva szerintem sokkal szívderítőbb végeredményhez jutottak volna.

SsangYong Rexton G4 - Teszt

Az e-XDi 220 elnevezésű motor a 7 fokozatú E-tronic automata sebességváltóval a nagyobb lóerőszámot tudja. Azt a gyártó sem tagadja, hogy a váltó a Mercedes-Benztől származik: lustán viselkedik, de szinte észrevétlen, nem rángat, finoman teszi dolgát. Vegyes üzemben a 9-10 literes fogyasztás állandó, nagyrészt városban használva inkább 10 liter fölé kerül, főleg, ha még munkára is fogod.

SsangYong Rexton – Egy a baja: vibrál

A SsangYong Rexton G4 komplexitását jelzi, hogy alvázas felépítéssel készül, ahogyan egy vérbeli terepjáróhoz illik. Ezért is áll olyan közeli rokonságban a Land Cruiserrel, vagy talán még a régi időket megélt Pajeróval. A karosszéria merevsége is nagy hangsúlyt kapott a tervezés során, a vázszerkezet közel 82%-a nagy szakítószilárdságú acélból készült.

SsangYong Rexton G4 - Teszt

Ennek a felépítménynek a hátránya, hogy rossz aszfalton bizony ráz, minden egyes kátyúnál, buckánál beleremeg az egész kasztni, kicsit esetlen, mint egy igazi terepjáró aszfalton, de cserébe bármikor kimerészkedhetsz vele terepre, nem fog a kasztni csavarodni, magabiztosan halad át minden akadályon.

SsangYong Rexton G4 - Teszt

Az elektronikusan kapcsolható, felezővel ellátott összkerékhajtás felára félmillió forint, a középkonzolon található forgókapcsolóval háromféle üzemmód közül választhatsz: RWD, 4WD, 4WD felezővel. Alapáron merevhidas hátsó felfüggesztéssel készül, de ha egy komfortorientált Rextont szeretnél, akkor érdemes a független hátsó, 10 lengőkaros felfüggesztéssel megvásárolni. De hiába a rengeteg lengőkar, ha az alvázas tervezés miatt minden úthibán ráz a bódé. Hát valamit valamiért, sajna a Mercedes-Benz-féle légrugós megoldás nincs az extrák között, ahogyan a hátsó diffizár sem.

SsangYong Rexton G4 - Teszt

Merev tengellyel 20,4 centiméter, független felfüggesztéssel 22,4 centiméter a hasmagassága, vezetése semmi megerőltetést nem jelent, könnyű forgatni a kormányt, persze kicsit lomhán viselkedik, de egy 2,2 tonnás autótól nem igazán kell többet várni, a 11 méteres fordulókör azonban dicséretes.

SsangYong Rexton – Összegezve

A SsangYong Rexton G4 igazi turpissága az ár/érték arányában rejlik, ugyanis Land Cruisert 15-20 millióért vásárolhatsz, 8 millió forintért pedig már kaphatsz hátsókerekes alap-Rextont. Az általam tesztelt, igen jól felszerelt példány is kicsivel több, mint 13 millió forintba kerül. Ennyi pénzért egy igencsak tágas és sokoldalú autó lehet a tiéd, mely az eddigi tapasztalatok szerint kimagasló megbízhatósággal kecsegtet.

SsangYong Rexton G4 - Teszt

A plusz két üléssel (190 ezer) akár heten is elférnek a prémium szintet súroló kabinban, a 3 tonnás vontató-kapacitás jóvoltából bármit elhúzhatsz. Speciális igényekre készült ez kétségtelen, a vezetéstámogató rendszereken van még mit csiszolni és bizony meg kell barátkozni az alvázas felépítés miatt keletkező kellemetlen rezonanciával, de ennyi kompromisszum szerintem belefér. Az értéktartása a jövőre nézve kérdéses, az azonban biztos, hogy ennyi pénzért keresve sem találnál összetettebb autót a magyar piacon.

SsangYong Rexton G4 – 2.2 e-XDi 4WD Automatic

  • Lökettérfogat: 2 157 cm3
  • Hengerek/szelepek: 4/16
  • Max. teljesítmény: 187 LE 4000/perc
  • Max. forgatónyomaték: 420 Nm 1600-2600/perc
  • Hossz./szél./mag.: 4850/1960/1825 mm
  • Tengelytáv: 2865 mm
  • Saját tömeg: 2183 kg
  • Városi fogyasztás: 10,4 l /100 km
  • Országúti fogyasztás: 7,0 l /100 km
  • Vegyes fogyasztás: 8,3 l /100 km
  • Tesztfogyasztás: 9,7 l /100 km
  • CO2-kibocsátás: 218 g/km
  • Végsebesség: 185 km/h
  • 0-100: 11,9 s

További autós hírek

Az utóbbi napok ködös időjárása nem kicsit nehezítette meg a közlekedést. Városon kívül még durvább volt a helyzet. Kaptunk ma…

Egy hét múlva, január 31-én érvényességüket vesztik a korábban vásárolt éves autópálya-matricák. Január 31-én 2,5 millió éves autópálya-matrica jár le,…

A Tamási és Szakály között történt balesetben súlyosan megsérült annak a teherautónak vezetője, aki a 65-ös főúton hajtott egy lakatlan…

Egy elegáns megfordulás tegnap délután a gyorsforgalmin. “Emberünk minden józan észre vonatkozó szabályt feledve, simán bekanyarodott a nem kicsi, jól…

Nagyon sok esetetről tudunk, ahol a lakók konkrétan megmondják: “Ne állj meg itt haver, mert kiszúrom a gumit, meg összekarcolom”…

Kapcsolódó írások

Fejre vigyázz! - SsangYong Rexton & Isuzu D-Max bemutató
2018. június 27.
A SsangYong Rexton negyedik generációját és az Isuzu D-Max ráncfelvarrott változatát próbálhattuk ki off-road körülmények között. Ennyi pénzért ilyen kényelmet még sehol nem mértek, és tényleg jól mozog terepen!
1984 Ford Bronco XLT, barna SUV, elölnézet, oldalnézet, balról
2019. szeptember 14.
1980-ban mutatkozott be a Ford Bronco harmadik generációja. Az évek múlásával több apró módosításon esett át, de a széria csak 1984-ben nyerte el legmarkánsabb jellegzetességeit
 S500 Coupé
2018. október 26.
Két éve már, hogy az Alapjárat létrejött, azóta már több mint 100 videó került fel YouTube csatornánkra. Ezek közül válogattam ki Neked a személyes kedvenceimet!
2018. november 30.
A BMW M-sportrészlege az E92 M3-mal búcsúztatta a szívó V8-as motort. A 2013-ig gyártott negyedik szériából nehezen, de lehet még találni megkímélt példányokat, viszont készülj fel, hogy ez az autó nem elégszik meg azzal, ha csak tankolod, hiszen sokkal több törődést igényel, ami a videóból is kiderül!