2018. augusztus 11. | 09:00

A SsangYong Rexton negyedik generációja egy multifunkcionális óriás. Akár hét személlyel is képes árkot-bokrot átszelni, az interiorja csaknem a prémium szintet súrolja és végre az arculata is jó irányba indult el.

Te hány csillaggal értékeled ezt a tesztautót?
szavazat - átlag: (5-ből)
SsangYong Rexton G4 – 2.2 e-XDi 4WD Automatic
Előnyök
Kényelmes, jól variálható utastér
Kedvező ár
Minőségbeli javulás
Hátrányok
Lassú multimédia
Úthibákon vibráló bódé
Tudtad, hogy Ssangyong Korea legrégebbi autógyártója? 1954-ben alapították és 1988 óta használja a SsangYong Motor elnevezést, mely egyébként dupla sárkányt jelent. 1991-ben kötöttek technológia partnerséget a Daimler-Benzzel, így születtek meg a Rexton előző generációi, melyek szintén kedvező áron megvásárolható autók voltak, lényegében a Mercedes-Benz ML koppintásai, nagyrészt azonos technikai háttérrel. 2011-ben az indiai Mahindra & Mahindra csoport vásárolta fel őket, így van pénz bőségesen a fejlesztésekre, jelenlegi formájában 2012 óta van jelen Magyarországon a márka.
A legelső Rexton két ráncfelvarrást kapott az idők során, ők ezt egy-egy modellváltásnak tekintik, ezért nevezik a legújabb modellt G4-nek, mely a negyedik generációra utal. A változás itt most valóban mélyreható és első pillantásra is meggyőző: a hét üléssel is rendelhető, alvázas felépítésű luxusterepjárónak egyetlen igazi ellenfele van a jelenlegi piacon, méghozzá a Land Cruiser, melyhez képest jóval kedvezőbb áron lehet hozzájutni. De vajon megéri-e a pénzét?

SsangYong Rexton – Kapitális méretek

A SsangYong Rexton negyedik generációja lényegében egy hatalmas tömb. Az ajtók izgalmasan megtört lemezfelületei akkorák, hogy egy kiadós svédasztalt meg lehetne rajta teríteni. A magas motorháztető pozíció miatt az amúgy is nagy, LED-es nappali menetfénnyel megspékelt, xenon-fényszórók még impozánsabbnak tűnnek, és ízlésesen olvadnak bele a hűtőrácsba. Leírom azért itt is a méreteit, mert azt gondolom, érdemes: 1820 mm magas, 1960 mm széles, 4850 mm hosszú, tengelytávja pedig 2865 mm. SsangYong Rexton G4 - Teszt Nagy és robusztus, kifejezetten mutatós, ha nem tudja az ember, hogy egy koreai autóról van szó, simán képes besorolni akár valami nyugati, prémium fajtába. Rendben vannak a túlméretezett arányok, jó útra tértek a dizájnerek, az Actyon, Kyron, Rodius modellek után szerencsére csak egy kissé tértek most el a megszokottól. SsangYong Rexton G4 - Teszt Tény, hogy van hasonlóság a Toyota Land Cruiser Pradóval, de teljesen befogadható annak, aki el tudja magát képzelni egy ekkora, már-már feleslegesen nagy autóban. Elképzelem, ahogyan Miamiban az Escalade-okhoz hasonlóan pöffeszkednek benne majd a tehetős fiatalok, bár ez az autó annál azért szerényebb, ja, és csak 17-es, 18-as, 20-as felni kérhető hozzá. SsangYong Rexton G4 - Teszt

SsangYong Rexton – Majdnem prémium

A Rexton kabinjában helyet foglalva ismételten a méretein ámul el az ember, és elnézve a belső részleteit, kidolgozását szintén a prémium hatás ér el. Ránézésre meggyőző, nagyon akar tetszeni. A steppelt Cognac-barna bőr, az alumínium betétek ízléses elegyet alkotnak, csak a fránya, nagy mennyiségben előforduló zongoralakk ne volna. Az összeszereléssel sincs baj, érződik, hogy odafigyeltek erre a pontra, hiszen ez az autó terepen is lesz használva, nem szabad nyöszörögnie, zörögnie a beltérnek, bár az autó vibrációja okot adna erre, de erről majd később. SsangYong Rexton G4 - Teszt Az üléspozíció jó magasra került, kényelmes fotelekben foglalhatsz helyet, amikben elöl hűtés és fűtés is található, előbbi a 30 fokos melegben igen jól jött. Kellemes a térérzet, az egész olyan szellős, a klíma hatásfoka is kielégítő, pedig nem olyan egyszerű lehűteni egy ekkora kabint. Elektromos, memóriás ülések az első sorba, a hátsók egy gombnyomással ledönthetők, sőt még fel is lehet őket hajtani, és ha szeretnéd, 7 személyes kivitelben is kérheted a G4-et, abban az esetben 872 literes csomagtartó, 5 személyesnél pedig kicsivel több mint 1 köbméter áll a rendelkezésedre, teljesen kimaxolva pedig 1806 liter - variálhatóságban is ötös. SsangYong Rexton G4 - Teszt Style, Comfort és Premium felszereltségi szintek választhatók a Rextonhoz, a jobban felszerelt példányokba már 9,2 colos érintőkijelző található, melyen egy kissé rendezetlen felületet találhatsz, de viszonylag gyors, a navit pedig a már bevált TomTom adja. A kormány fűtése is megoldható, van hátul USB csatlakozó és 230 voltos csati is, de a legjobb megoldás az a gumiból készült telefontámasztó bütyök, melyre a mobilt jól látható állapotában lehet elhelyezni, ha esetleg arról menne a navigáció. SsangYong Rexton G4 - Teszt Meglepően igényesre sikeredett a sebesség- és fordulatszámmérő között található 7 colos színes kijelző, melyről többek között a navigáció információi, a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer jelzései, az elektromos csomagtérajtó státuszjelzője jelenik meg. Amin mindenki remekül fog szórakozni az első pár száz méteren, az az irányjelző hangállító-funkciója, melynek hála tücsök ciripelésre is képes vagy irányt váltani. Az autó képes aktívan kormányzó sávelhagyás figyelésre, távolságtartásra, sőt, 360 fokos kamera rendszer is kérhető, mely megkönnyíti a parkolást és a terepezést egyaránt.

SsangYong Rexton – Két hengert hiányoltam

Az elődök esetében ismeretes, hogy a Mercedes-Benz ML dízelmotorját használták, ám most egy saját fejlesztésű erőforrás jár kizárólag a Rexton G4-hez, mely egy 2.2 literes dízel motort takar, váltótól függően 181-187 lóerővel, és 400-420 Nm-es maximális nyomatékkal. Első hallásra, egy több mint két tonnás autóhoz társítva ezeket az adatokat szerintem senkit sem lehetne meggyőzni, azonban közlekedve az autóval kiderül, hogy elégséges a már 1000-es fordulattól rendelkezésre álló 218 Nm-es nyomaték, a leggyakrabban használt, 1400-2800-as fordulatszám-tartományban érzi jól magát igazán. 3000-es fordulat fölött bizony elfogy, kigyorsításoknál jön meg a hangja, de alapvetően csendes, nem sokat hallasz belőle az utastérben. SsangYong Rexton G4 - Teszt Könnyedén indít meg bármilyen vontatványt, akár 3 tonnát is elhúzhatsz vele, bár azt már szerintem nyögvenyelősen tenné. Kölcsönkérhették volna a Mercedes V6-os dízel motorját, melyet hasonlóképp behangolva szerintem sokkal szívderítőbb végeredményhez jutottak volna. SsangYong Rexton G4 - Teszt Az e-XDi 220 elnevezésű motor a 7 fokozatú E-tronic automata sebességváltóval a nagyobb lóerőszámot tudja. Azt a gyártó sem tagadja, hogy a váltó a Mercedes-Benztől származik: lustán viselkedik, de szinte észrevétlen, nem rángat, finoman teszi dolgát. Vegyes üzemben a 9-10 literes fogyasztás állandó, nagyrészt városban használva inkább 10 liter fölé kerül, főleg, ha még munkára is fogod.

SsangYong Rexton – Egy a baja: vibrál

A SsangYong Rexton G4 komplexitását jelzi, hogy alvázas felépítéssel készül, ahogyan egy vérbeli terepjáróhoz illik. Ezért is áll olyan közeli rokonságban a Land Cruiserrel, vagy talán még a régi időket megélt Pajeróval. A karosszéria merevsége is nagy hangsúlyt kapott a tervezés során, a vázszerkezet közel 82%-a nagy szakítószilárdságú acélból készült. SsangYong Rexton G4 - Teszt Ennek a felépítménynek a hátránya, hogy rossz aszfalton bizony ráz, minden egyes kátyúnál, buckánál beleremeg az egész kasztni, kicsit esetlen, mint egy igazi terepjáró aszfalton, de cserébe bármikor kimerészkedhetsz vele terepre, nem fog a kasztni csavarodni, magabiztosan halad át minden akadályon. SsangYong Rexton G4 - Teszt Az elektronikusan kapcsolható, felezővel ellátott összkerékhajtás felára félmillió forint, a középkonzolon található forgókapcsolóval háromféle üzemmód közül választhatsz: RWD, 4WD, 4WD felezővel. Alapáron merevhidas hátsó felfüggesztéssel készül, de ha egy komfortorientált Rextont szeretnél, akkor érdemes a független hátsó, 10 lengőkaros felfüggesztéssel megvásárolni. De hiába a rengeteg lengőkar, ha az alvázas tervezés miatt minden úthibán ráz a bódé. Hát valamit valamiért, sajna a Mercedes-Benz-féle légrugós megoldás nincs az extrák között, ahogyan a hátsó diffizár sem. SsangYong Rexton G4 - Teszt Merev tengellyel 20,4 centiméter, független felfüggesztéssel 22,4 centiméter a hasmagassága, vezetése semmi megerőltetést nem jelent, könnyű forgatni a kormányt, persze kicsit lomhán viselkedik, de egy 2,2 tonnás autótól nem igazán kell többet várni, a 11 méteres fordulókör azonban dicséretes.

SsangYong Rexton – Összegezve

A SsangYong Rexton G4 igazi turpissága az ár/érték arányában rejlik, ugyanis Land Cruisert 15-20 millióért vásárolhatsz, 8 millió forintért pedig már kaphatsz hátsókerekes alap-Rextont. Az általam tesztelt, igen jól felszerelt példány is kicsivel több, mint 13 millió forintba kerül. Ennyi pénzért egy igencsak tágas és sokoldalú autó lehet a tiéd, mely az eddigi tapasztalatok szerint kimagasló megbízhatósággal kecsegtet. SsangYong Rexton G4 - Teszt A plusz két üléssel (190 ezer) akár heten is elférnek a prémium szintet súroló kabinban, a 3 tonnás vontató-kapacitás jóvoltából bármit elhúzhatsz. Speciális igényekre készült ez kétségtelen, a vezetéstámogató rendszereken van még mit csiszolni és bizony meg kell barátkozni az alvázas felépítés miatt keletkező kellemetlen rezonanciával, de ennyi kompromisszum szerintem belefér. Az értéktartása a jövőre nézve kérdéses, az azonban biztos, hogy ennyi pénzért keresve sem találnál összetettebb autót a magyar piacon.

SsangYong Rexton G4 – 2.2 e-XDi 4WD Automatic

  • Lökettérfogat: 2 157 cm3
  • Hengerek/szelepek: 4/16
  • Max. teljesítmény: 187 LE 4000/perc
  • Max. forgatónyomaték: 420 Nm 1600-2600/perc
  • Hossz./szél./mag.: 4850/1960/1825 mm
  • Tengelytáv: 2865 mm
  • Saját tömeg: 2183 kg
  • Városi fogyasztás: 10,4 l /100 km
  • Országúti fogyasztás: 7,0 l /100 km
  • Vegyes fogyasztás: 8,3 l /100 km
  • Tesztfogyasztás: 9,7 l /100 km
  • CO2-kibocsátás: 218 g/km
  • Végsebesség: 185 km/h
  • 0-100: 11,9 s