2019. május 01. | 09:21

Szépen rendbe hozták ezt a klasszikust.

A szocializmust megtapasztalók számára semmiképp nem ismeretlen a Trabant intézménye, arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy milyen autó is volt ez valójában. Aki hajtott ilyet, az hajlamos nosztalgikus hangulatában azt mondani, hogy nem is volt ez olyan rossz kocsi, hiszen viszonylag olcsón biztosította a személyszállítást, ráadásul akár a konyhaasztalon is meg lehetett generálozni a motorját. Logikus érvekből azonban kevés szól a Trabant mellett, nem egy világverő konstrukcióról van szó. Annyi biztos, egyszerű volt, mint egy faék.

Ennek ellenére nagyjából 3,7 millió példány készült belőle a közel 35 éves gyártási periódusa alatt, mely semmiképp sem elhanyagolható szám. Ezek közül nem sok érte meg az ezredfordulót épségben, az idő vasfoga könnyen kikezdte ez a csöppnyi járművet. 

Ennek a cikknek az alanya nem csak hogy túlélte az elmúlt évtizedeket, hanem egy egészen szenzációs formában éledt újjá. Egy Vilner nevezetű bolgár tuningmester vette kezelésbe, és kifejezetten alapos munkát végzett rajta. A karosszériaelemeket felújította, az oldalajtókra és a tetőre pedig 21-es számmal ellátott kockás motívumot helyezett. A felniken szintén ez a minta jelenik meg, a külső egyetlen XXI. századi elemei pedig a LED fényszórók, melyek indexként is funkcionálnak.

Vilner legnagyobb erőssége a belterek kialakítása, ennél a Trabantnál sem fogta vissza magát. A kárpitokhoz kockás szövettel kombinált bézs színű bőrt használt, mely az üléseken kívül az oldalajtókon, a műszerfalon és a váltószoknyán is feltűnik. Momo kormányt tekerhet a sofőr, valamint új rádiót is kapott a kis Trabi.

Lévén ez egy késői, 1990-es típus, ebben a Volkswagen Polo 1,1 literes motorja dolgozik, mely kicsivel több mint 40 lóerőt teljesít. Ehhez egy négyfokozatú kézi váltót kapcsoltak, mely az első kerekekhez közvetíti az erőt. A mindössze 700 kg körüli jármű így egészen fickósan mozog, ezután a Trabant után pedig garantáltan mindenki megfordul. Igazán pofás kis restomod dög lett.