2020. június 17. | 16:20

Egy óriás SUV is lehet méltóságteljes és kifinomult.

A képeken látható Audi nem egy átlagos Q8, neve sem mindennapi. Lumma CLR 8 RS-nek nevezték el, de fontos tudni, hogy ezalatt továbbra is a márka új szabadidő-autójáról van szó, mely némi optikai és műszaki változtatáson esett át. Előfordul, hogy egy több, mint 2 tonnás, 592 lóerővel bíró monstrumból még többet szeretnének kihozni és nincs is ezzel gond.

A Q8-nak ezek után egy szava sem lehet, rengeteg törődést kapott a tuningmesterektől. Immár 700 lóerővel bír, ami 910 newtonméter forgatónyomatékkal párosul, a kettő együtt pedig egy még sosem látott teljesítménykombinációt jelent. A Lumma dolgozói a magabiztos hangzás érdekében egy négy kipufogócsőből álló rendszert is beszereltek a jármű alá.

"Az optimalizálások összességben a vezetési teljesítmény észrevehető javulását biztosítják" - mondja a Lumma egyik munkatársa.

Kijelenthető továbbá, hogy az autónak nincsen olyan része, nincs rajta olyan szög, melyből ne lenne kirívó. Ez a nézőpont vitathatatlan. Karbonból készült elemek segítenek a súlykönnyítésben, de persze nem egy driftautóról van szó, ahol ez volna az elsődleges szempont. Szénszálból készült a hátsó spoiler és az első lip, csakúgy, mint a kerékjárati ívek, amelyek egyúttal nagyobbak is lettek, hogy a fékek hűtése a lehető leghatékonyabb lehessen. Az ajtópanelek is karbonszálasak, a hátsó diffúzor és a tetőspoiler is, továbbá le merném fogadni, hogy a beltérben is visszaköszön a szénszál. 

A könnyűfém kerekek mérete irigylésre méltó, 23 colosak és a vásárló tulajdonképpen olyan színben kapja ezeket készen, amilyet előzetesen megálmodott. Legyen szó hupililáról vagy szivárványszínről, az Audi az ügyfél igényének megfelelően színezi ki a kívánt felnit. 
Az autót az év második felében kezdik értékesíteni Németországban. A módosításokat tartalmazó csomagért 38 ezer eurót (kb. 13 millió forint) plusz adót számolnak fel, úgyhogy nem árt, ha a vásárló mindenekelőtt kétszer meggondolja, kell-e neki egy ilyen különleges Q8-as Audi, vagy beéri gyári változatok valamelyikével.