1. Van egy szuper magyar versenyző!

Kiss Norbert személyében egy magyar versenyzőnek is drukkolhatsz június 16-17-én a Hungaroringen, aki az osztrák Tankpool24 Racing csapat Mercedes-Benz kamionját hajtja. Kiss Norbert 25 ponttal jelenleg negyedik a tabellán.

Kiss Norbert

Kiss Norbert, a Tankpool24 RACING versenyzője

A csapatok versenyében a Tankpool24 RACING a harmadik helyről várja a mogyoródi versenyhétvégét, ám 35 pontjukkal nagyon le vannak maradva a második Team Reinert Adventure (54 pont), valamint az éllovas Die Bullen von IVECO Magirus istállótól (88 pont). Persze, eddig csak egy versenyhétvége volt, vagyis nagyon messze még az idény vége!

2. Magyar csapatnak is drukkolhatsz!

Remek dolog, hogy magyar csapat is van a Kamion Európa-bajnokságon, sőt, az OXXO Hungary Truck Racing Team a nyitó hétvégén rögtön meg is szerezte első futamgyőzelmét. A Jázmin nevű kamiont a brit Ryan Smith vezeti, aki most egyértelműen bombaformában van. Persze az OXXO csapat nem újonc, 2014-ben és 2015-ben Kiss Norbival a volánnál Európa-bajnokok is voltak, ám amikor Norbi átment a Tankpool-hoz, az okozott némi fejtörést. Szerencsére az új pilóta, a brit Ryan Smith remekül bevált, és ha nem is EB-t, de két Angol Kamion Bajnokságot nyert vele a csapat. Most azonban teljes erőbedobással küzdenek az EB-n, és a misanói futamgyőzelem után itt is hasonlót vár mindenki a nemzeti színűre festett versenygéptől.

3. 5,5 tonnás gépszörnyek harca

A kamionversenyen nem szuperkönnyű autócsodák, hanem 5,5 tonnás gépszörnyek versenyeznek egymással, amelyek 6 másodperc gyorsulnak fel 60-ról 160 km/órára, vagyis a hivatalos végsebességükre. Ennél ugyanis nem mehetnek gyorsabban, a korlátozás betartását pedig hitelesített GPS-eszközzel ellenőrzik a FIA szigorú ellenőrei.

kamionverseny

A gyorshajtás nem csak drága (minimum 250 euró a bírság), hanem büntető idő is jár érte. Akkor jön a retorzió, ha a pilóta 2,75 másodpercnél hosszabb ideig halad 160 km/óránál gyorsabban, de 8 másodperc után már kizárás jár.

4. Füstmentes övezet

Ha valaki nem járt még kamionversenyen, talán meglepődik majd azon, hogy hiába bőgnek veszettül a hatalmas motorok, füstöt nem látni. A dolog nem véletlen, ugyanis a FIA tiltja a látható füstöt, ha pedig egy kamion mégis ilyet ereget, akkor komoly büntetésre számíthat a csapat. Amennyiben verseny alatt történik a dolog, akkor azonnal felmutatják a sárga zászlót fekete körrel, ami azt jelenti, hogy ki kell jönni a boxutcába kijavítani a hibát. Ezt követően újra versenyezhet a kamion, ám a következő eset már automatikus kizárással jár.

5. Nem csak egy futam van!

A Kamion Európa-bajnokság azért is remek hétvégi program, mert a monstrumok többször is felmennek az aszfaltcsíkra, így folyamatosan van mit nézni, miért izgulni. A program két, egyenként 20 perces időmérő edzéssel indul, amelyeken minden kamion részt vesz. Ezt követően jön a „Super Pole”, amin már csak a 10 legjobb időt futó gép versenyez egymással, ez alapján áll össze az első és a harmadik futam rajtrácsának sorrendje.

rajtrács

A második és a negyedik futam sorrendje az ezeket megelőző versenyek eredményeitől függ, mégpedig úgy, hogy az első 8 kamion fordított sorrendben indul, vagyis a sereghajtó kapja a pole-pozíciót. Ez bevált módszer más versenyeken is, ugyanis kiegyenlíti az erőviszonyokat, ráadásul a jobbak kénytelenek átverekedni magukat a lassabb járműveken, ami mindig sok izgalmat hoz.  

6. Így pontoznak

Laikusként nem egyszerű megérteni a futamok pontozását, ugyanis máshogy értékelik a „normál” és a fordított rajtrácsos meneteken elért eredményeket. A fordított rajtrácsos futamok első tíz pozíciója kevesebbet ér, mert bár fontos az esélykiegyenlítés, de a jobb versenyzők azért nem kerülhetnek hátrányba, végtére is versenyről van szó.

Kamion Európa-bajnokság

Az első és a harmadik futamokon így osztják a pontokat

 1. helyezett 20 pont
 2. helyezett 15 pont
 3. helyezett 12 pont
 4. helyezett 10 pont
 5. helyezett 8 pont
 6. helyezett 6 pont
 7. helyezett 4 pont
 8. helyezett 3 pont
 9. helyezett 2 pont
 10. helyezett 1 pont

A második és a negyedik futamokon (ezek a fordított rajtrácsos versenyek) más a pontozás:

 1. helyezett 10 pont
 2. helyezett 9 pont
 3. helyezett 8 pont
 4. helyezett 7 pont
 5. helyezett 6 pont
 6. helyezett 5 pont
 7. helyezett 4 pont
 8. helyezett 3 pont
 9. helyezett 2 pont
 10. helyezett 1 pont

7. A 2018-as Kamion EB magyarországi futamának programja

2018. június 16. szombat

 • 09:00: Kamion EB szabadedzés
 • 09:45: Swift Cup Europe kvalifikáció
 • 10:45: Kamion EB időmérő Q1 + Super Pole
 • 11:20: Motor show a célegyenesben
 • 11:50: Kamionkorzó
 • 13:20: Kamion EB I. futam
 • 14:00: Kamion EB I. díjkiosztó
 • 14:50: Swift Cup Europe I. futam
 • 16:00: Kamion EB II. futam
 • 16:40: Kamion EB II. díjkiosztó

2018. június 17. vasárnap

 • 09:35: Swift Cup Europe II. futam
 • 10:15: Motor show a célegyenesben
 • 10:45: Kamion EB kvalifikáció Q2 + Super Pole
 • 11:30 Kamionkorzó
 • 13:15: Kamion EB III. futam
 • 13:55: Kamion EB III. díjkiosztó
 • 14:45: Motor show a célegyenesben
 • 15:45: Kamion EB IV. futam
 • 16:25: Kamion EB IV. díjkiosztó
 • 17:00: Swift Cup Europe III. futam

8. jegyek és árak

Elővételben 20 százalékkal olcsóbban lehet megvásárolni az egész hétvégére érvényes Hungaroring belépőket, vagyis 10 990 forint helyett 8790 forintot kell fizetni. Ezzel a pálya nézőtéri oldalára lehet bejutni - ahol érkezési sorrendben foglalhatók el az ülőhelyek -, valamint ingyenes belépésre jogosít a paddockba. Lehet jegyet venni csak szombatra (5190 Ft), illetve csak vasárnapra (6790 Ft) is.

Idén először van lehetőség úgynevezett Gridwalk kiegészítő jegyet venni a normál belépő mellé, amivel be lehet jutni a rajtrácsra, mégpedig a verseny előtti pillanatokban. Fontos, hogy erre csak 16 éven felüliek mehetnek be, a 18 évnél fiatalabbak pedig csak felnőtt kíséretével. A Gridwalk belépők egy-egy futamra érvényesek, az áruk pedig egységesen 6000 forint.

kamionverseny a Hungaroringen

És akkor még ott vannak a VIP belépők, amelyekből az egész hétvégés bérlet 350 eurót kóstál. Ebben benne van az egésznapos vendéglátás a boxutca feletti VIP Loungban, ami reggelit és ebédet, valamint délutánra rágcsálni valókat jelent, persze kávéval, teával és üdítővel a bárban. A VIP Loungban játszósarok és egy sor autószimulátor működik, a versenyek pedig élőben nézhetők a kivetítőkön. És persze az sem elhanyagolható szempont, hogy innen remek rálátás van a célegyenesre!

A VIP belépőből ugyancsak kapni szombati (100 euró) és vasárnapi (200 euró) változatot. Kedvezményes VIP gyerekjegyek is vásárolhatók: egész hévégére 175, szombatra és vasárnapra pedig 100-100 euróért.

Diákkedvezmény is van a Kamion Európa-bajnokság mogyoródi futamára. A hétvégi diákbérlet 6495 forintba kerül (elővételben 4395 Ft), míg a csak szombatra szóló 3245 Ft (elővételben 2595 Ft), a csak vasárnapra szóló pedig 4245 forintot (elővételben 3395 Ft) kóstál.

És ami nagyon fontos: 14 év alattiak ingyen mehetnek a versenyre!

Forrás: