2017. február 21. | 11:14

A WRC egy új korszakba lépett az előző hónapban, a 2017-es szezon kezdetével, a FIA viszont úgy gondolja, hogy az autók túl gyorsak…

Azt kijelenthetjük, hogy az idei versenygépek káprázatosan néznek ki, a hangjuk is brutális és sokkal gyorsabbak, mint az előző év példányai. De a FIA szerint vissza kell fogni az autókat, így a 12. Svéd Rali után szigorítani fogják a biztonsági előírásokat, a kocsik sebességét illetően. Nem, nem viccelnek. A Kron szakaszon először futó Ott Tanak átlag sebessége 137 km/h volt, a FIA viszont nem szeretné, hogy ez a szám 130 fölé menjen. Az igazgató, Jarmo Mahonen szerint, olyan szabályozások léphetnek életbe, amik csökkentik az egyes szakaszokon elérhető átlagsebességet.
Ott Tanak - Svéd Rali 2017

Mahonen így nyilatkozott az Autosportnak:

„Ezek az autók gyorsabbak, mint az előző modellek - de ezen a szakaszon még a tavalyi évben sem mentek 130 km/h-nál nagyobb átlagsebességgel. Viszont megtanultunk egy dolgot: amikor a szervezők új szakaszokat terveznek, nekünk ott kell lennünk és ellenőrizni kell a munkájukat. Ha észleljük, hogy 130km/h felett képesek ott menni a versenyzők, akkor ki kell vizsgálni a dolgot, és módosításokat kell végrehajtani.
Jarmo Mahonen -a FIA igazgatója

Iránymutatást szeretnénk nyújtani, amik megfelelnek az előírásoknak. Ezzel a példával jeleznénk a szervezőknek, hogy alaposabban gondolják el a tervezett verseny szakaszokat. Emlékszem, mikor én voltam szervező, én sem szerettem használni szalmabálákat, hogy megtörjek egy-egy hosszú egyenest és lassítókat helyezzek el. Megértem, de a válasz egyszerű: használjanak rövidebb szakaszokat!” Természetesen senki nem akarja az átlag sebességet csökkenteni mesterséges eszközökkel, technikai változtatásokkal, jó, hogy ezt Mahonen is megérti. Reméljük, hogy a változtatások nem befolyásolják a hihetetlen látványt, amit az új WRC-k nyújtanak.   Forrás: Ajánlott cikkek: