A Red Bull Racing több, mint egy évtized után szakít a Renault-val

Frissítve:
2018-09-18, 21:59

A vártnál hamarabb jelentette be a Red Bull Racing, hogy a Renault helyett a következő két szezonban a Honda fogja szállítani az erőforrásokat a Formula 1-ben.

A Milton Keynes-i istálló az Osztrák Nagydíjon akarta bejelenteni a jövőjüket illető legfontosabb kérdést, a motorszállító kilétét, azonban a Renault többszöri felszólítására már a francia hétvége előtt kimondták a végső szót.

Több mint egy évtizedes közös múlt után elválnak a Red Bull Racing és a Renault útjai a Formula 1-ben 2019-től, mind a két fél megerősítette a hírt. A Honda idén már együttműködik a Toro Rossóval, akinél a három sikertelen McLarenes év után kötöttek ki. Számítani lehetett arra, hogy sikeres fejlődés után a Red Bull is szemet vet a japán motorszállítóra.

Red Bull Racing is Hondára vált

A Red Bull és a Renault közös múltja  2007-re nyúlik vissza, ebben az évben tette le a voksát Dietrich Mateschitz a francia gyártó mellett. Az első győzelem 2009-ben érkezett, amit az első VB-cím követett 2010-ben. 2016 óta Tag Heuer név alatt futnak az erőforrások az autókban, de jövőre már a Honda motorjait használják.

A Red Bull és Honda szerződése két évre szól, amely nem érinti a Toro Rossót és a két csapat egyforma erőforrást fog kapni.

„Alapos megfontolás és kiértékelés után biztosak vagyunk benne, hogy a Hondával kötött partneri megállapodás jó irányt jelent a csapatnak. Lenyűgözött a Honda Formula 1 iránti elkötelezettsége, a gyors lépések, amelyeket mostanában tettek a Toro Rossóval, az ambíciójuk pedig megegyezik a miénkkel. Már várjuk, hogy a Hondával dolgozzunk a következő években és versenybe szálljunk a konstruktőri elsőségért.” - mondta Christian Horner.

Takahiro Hachigo, a Honda elnöke örül a két csapattal való együttműködésnek, mert így kétszer annyi adathoz férnek hozzá, mint eddig. Reméli, hogy minél közelebb kerülnek céljukhoz a bajnoki cím megszerzéséhez. Kiemelte, hogy a tárgyalások nagyon gyorsan zajlottak, köszönhetően a Red Bull nyitott és tiszteletteljes hozzáállásának.

Az előzetes feltételezések alapján arra lehetett számítani, hogy a Red Bull Racing egyfajta gyári csapata lesz a Hondának, ahogy a McLaren volt 2015 és 2017 között. 

Toro Rosso sikere után a Red bull is vált

Azonban gyártói szempontból semmi értelme egyik vagy másik csapatot gyári csapatnak vagy partnercsapatnak nevezni, mert a jelenlegi szabályrendszer kiköti, hogy minden csapatnak ugyanazt az erőforrást kell szállítani, ez alapján a szerződés mindhárom felet egyenlő szintre emeli.

A francia motorpartner sem hagyta szó nélkül a Red Bull és a Honda keddi bejelentését. Az energiaitalos csapat eddig 57 futamgyőzelmet és 8 világbajnoki címet (4 egyéni és 4 konstruktőri) nyert a Renault partnereként. Két évvel azután, hogy ismét gyári csapatként vesz részt a Renault a Forma-1-ben inkább arra a vonalra fekteti a nagyobb hangsúlyt, illetve folytatják a franciák partnerségüket a McLarennel.

Forrás / Fotók:

További autós hírek

Nem elég, hogy nem akarja a piros lámpát kivárni… “Szokásos esti dugó a híd felé, két sáv áll mint a…

Halálra gázolt egy személygépkocsi egy gyalogoló férfit az M5-ös autópályán. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2020. január 22-én 22…

Talán az ilyen esetekre mondják, egyik 19 másik egy híján 20!? Ködös, alig belátható útszakaszon kezdett egy teherautó előzésébe a…

Egészen elképesztő videóra hívta fel a figyelmünket olvasónk. “Gyalogos át szeretne menni a zebrán, sikerül is neki a 6. előtte…

Lassan tele a város civil járörökkel, mindenütt kamerák, folyamatosan indulnak dashcam alapján is az eljárások hivatalból, valamint sorra történnek az…

Kapcsolódó írások

Egy ausztrál legenda: Jack Brabham
2018. március 30.
Sir John Arthur "Jack" Brabham az ausztrál autóversenyzés egyik legkiemelkedőbb alakja. A háromszoros Forma-1-es világbajnoknak sok kortársához hasonlóan szintén kalandos élete volt.
Forma-1, MotoGP és WRC október utolsó hétvégéjén!
2017. október 27.
Lewis Hamilton világbajnok lehet Mexikóban, Marc Marquez is közel kerülhet negyedik vb címéhez Malajziában. A WRC-ben szintén bajnokavatásra kerülhet sor. Terítéken a legnagyobb versenysorozatok!
Daniel Ricciardo odaszúrt a versenyzőtársainak
2018. április 13.
A Red Bull Racing ausztrál versenyzője immár Kínában van és nyilatkozott is a múlt hétévége történéseiről, nem finomkodott, kicsit még csapattársának is odaszólt
Élet a bakui F1 futam után
2018. május 04.
Még most is téma, hogy mi minden történt Azerbajdzsánban a múlt hétvégén, de lassan a barcelonai verseny következik. Lewis Hamilton szerint csapattársa már most megérdemli a szerződéshosszabbítást.