Hogyan lettél tereprali versenyző?

Pajer Csaba: A motorozás gyerekkori szenvedélyem, mindig is erre vágytam. Az utcai mellett volt terepgépünk is, amivel már korán tapasztalatot tudtam szerezni. Ahogy telt-múlt az idő, egyre gyakrabban éreztem, hogy a terepraliban megtalálhatom önmagam és ki tudnék teljesedni, ezért a vágyakat végül tettekre váltottam: 2014-ben beneveztem a magyar bajnokságba.

Milyen eredményeket sikerült elérned eddig?

Pajer Csaba: Egyelőre még csak itthon mérettem meg magam. Több Hungarian Baja-n is elindultam, ezeken a versenyeken sajnos nem igazán jött ki a lépés, ugyanis a technika ördöge valahogy mindig sújtott, de nincs okom panaszra. Ahol eddig elindultam, ott mindenhol sikerült célba érnem és persze akadnak sikerek is a tarsolyban: 2014-ben az Adrenalin energiaital kupán a kategóriámban első helyezést szereztem, míg 2015-ben és 2017-ben a Riverside Baja MAMS Open motoros kiírásában lettem kétszer is második, ezek mind szép emlékek.


Pajer Csaba a Laller Racing Dakar Team értekezletén

Miért pont Laller Racing Dakar Team csapatot választottad?

Pajer Csaba: Horváth „Laller” Lajoshoz régi ismeretség fűz. Már a legelső versenyen sem az ellenfelet látta bennem, sokkal inkább emberként, sporttársként kezelt. Amiben tudott, kérés nélkül segített és ez akkor nagyon sokat jelentett számomra. Az eredményeit, a hozzáállását és a kitartását senkinek sem kell bemutatni, mind-mind példaértékű, ő az egyik legjobb versenyző itthon. Az idők során jó barátok lettünk, és amikor Lajos életre hívta, majd bővítette a csapatát, nem volt kérdés, hogy együtt fogunk harcolni a sikerért!

Mit jelent számodra a siker? Mik ezek az álmok, amik motiválnak?

Pajer Csaba: Úgy hiszem, hogy akit életvitelszerűen mozgat a tereprali, az csak egyetlen zászlót tűzhet a rúdra – a Dakarét. Ez nálam talán már gyerekkorban előtört, de igazi esélyt csak most érzek arra, hogy megvalósíthassam legnagyobb álmom. Célom a Dakar szereplés, amit a létező legnagyobb emberre szabott kihívásnak tartok, és van is egy mondásom erről. Két dolog történhet: vagy sikerül, vagy újrakezdem!


Pajer Csaba soha nem adja fel: cél a Dakar

Hogyan készülsz az idei szezonra, milyen edzéseket végzel? Illetve mi adja számodra a motivációt?

Pajer Csaba: Ami folyamatosan motivál, az a végtelen szabadságérzet, amit csak a motorozás és a tereprali adhat nekem. Hetente többször látogatom az edzőtermet, és amikor csak az időjárás engedi, a nyeregbe pattanok és húzom a gázt. Összetett és nehéz szezon elé nézünk, számos hazai és nemzetközi versennyel, ezért nagyon fontosnak találom, hogy mentálisan is edzett legyek, erre kiemelt hangsúlyt fektetek. Különböző módszerekkel folyamatosan stresszelem az agyam, így igyekszem elérni, hogy a rajt pillanatában a toppon legyek!

Az interjút készítette: Porkoláb Bence és Tóth Krisztián Márk