Addig küzd, ameddig csak kell – Interjú Pajer Csaba motorversenyzővel

Frissítve:
2018-09-18, 21:58

Csaba régóta van a terepen, azonban későn kezdte el a versenyszerű motorozást. Sikerekben nincsen hiány, a tétet pedig megemelte: cél a 2020-as Dakar rali!

Hogyan lettél tereprali versenyző?

Pajer Csaba: A motorozás gyerekkori szenvedélyem, mindig is erre vágytam. Az utcai mellett volt terepgépünk is, amivel már korán tapasztalatot tudtam szerezni. Ahogy telt-múlt az idő, egyre gyakrabban éreztem, hogy a terepraliban megtalálhatom önmagam és ki tudnék teljesedni, ezért a vágyakat végül tettekre váltottam: 2014-ben beneveztem a magyar bajnokságba.

Milyen eredményeket sikerült elérned eddig?

Pajer Csaba: Egyelőre még csak itthon mérettem meg magam. Több Hungarian Baja-n is elindultam, ezeken a versenyeken sajnos nem igazán jött ki a lépés, ugyanis a technika ördöge valahogy mindig sújtott, de nincs okom panaszra. Ahol eddig elindultam, ott mindenhol sikerült célba érnem és persze akadnak sikerek is a tarsolyban: 2014-ben az Adrenalin energiaital kupán a kategóriámban első helyezést szereztem, míg 2015-ben és 2017-ben a Riverside Baja MAMS Open motoros kiírásában lettem kétszer is második, ezek mind szép emlékek.

Pajer Csaba motoros megbeszélésen

Pajer Csaba a Laller Racing Dakar Team értekezletén

Miért pont Laller Racing Dakar Team csapatot választottad?

Pajer Csaba: Horváth „Laller” Lajoshoz régi ismeretség fűz. Már a legelső versenyen sem az ellenfelet látta bennem, sokkal inkább emberként, sporttársként kezelt. Amiben tudott, kérés nélkül segített és ez akkor nagyon sokat jelentett számomra. Az eredményeit, a hozzáállását és a kitartását senkinek sem kell bemutatni, mind-mind példaértékű, ő az egyik legjobb versenyző itthon. Az idők során jó barátok lettünk, és amikor Lajos életre hívta, majd bővítette a csapatát, nem volt kérdés, hogy együtt fogunk harcolni a sikerért!

Mit jelent számodra a siker? Mik ezek az álmok, amik motiválnak?

Pajer Csaba: Úgy hiszem, hogy akit életvitelszerűen mozgat a tereprali, az csak egyetlen zászlót tűzhet a rúdra – a Dakarét. Ez nálam talán már gyerekkorban előtört, de igazi esélyt csak most érzek arra, hogy megvalósíthassam legnagyobb álmom. Célom a Dakar szereplés, amit a létező legnagyobb emberre szabott kihívásnak tartok, és van is egy mondásom erről. Két dolog történhet: vagy sikerül, vagy újrakezdem!

Pajer Csaba motorversenyző

Pajer Csaba soha nem adja fel: cél a Dakar

Hogyan készülsz az idei szezonra, milyen edzéseket végzel? Illetve mi adja számodra a motivációt?

Pajer Csaba: Ami folyamatosan motivál, az a végtelen szabadságérzet, amit csak a motorozás és a tereprali adhat nekem. Hetente többször látogatom az edzőtermet, és amikor csak az időjárás engedi, a nyeregbe pattanok és húzom a gázt. Összetett és nehéz szezon elé nézünk, számos hazai és nemzetközi versennyel, ezért nagyon fontosnak találom, hogy mentálisan is edzett legyek, erre kiemelt hangsúlyt fektetek. Különböző módszerekkel folyamatosan stresszelem az agyam, így igyekszem elérni, hogy a rajt pillanatában a toppon legyek!

Az interjút készítette: Porkoláb Bence és Tóth Krisztián Márk

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

További autós hírek

Ahogy arról korábban írtunk, Magyarország legnépszerűbb autója, a 2018-as komolyabb ráncfelvarrás után ismét megújul egy kicsit. Zöld rendszámot nyilván nem…

Olvasónk a szokásos, jogos mondattal nyomatékosította üzenetét: “Egy ilyen manőverért engem a helyszínen megbírságoltak volna” Igen ám, de most a…

Olvasónktól kaptuk a felvételt és a történetet. Ez a baj emberek! Senki nem akart direkt rosszat. A reakció viszont szinte…

Bűnügyi feladatai ellátása után szolgálati gépkocsijával indult vissza Üllőről fővárosi szolgálati helyére egy Pest megyei nyomozó, amikor a Budapest 10.…

Számos alkalommal posztolunk hazai büntetőfékezős eseteket is. Semmilyen előzmény, ami a közlekedésben ért sérelem, nem lehet indok arra, hogy efféle…

Kapcsolódó írások

Dési János terepmotoros a Dakar-ralin
2018. október 22.
Dési Jánost talán minden magyar terepmotoros ismeri, de nemzetközi szinten is csettintenek a neve hallatán. A világ egyik legkeményebb kihívását, a Dakar-ralit hatszor is megjáró sportoló épp most épült fel súlyos vállsérüléséből. Ebből az apropóból (is) interjúztam vele!
2019. április 18.
Harminc évig Afrikában száguldott, majd 11 évre Dél-Amerikába költözött, most pedig a világ egy teljesen új szegletébe viszik a sivatagi kihívást
Interjú Horváth "Laller" Lajos motorversenyzővel!
2017. szeptember 18.
Horváth Lajos gyerekkori álmát váltotta valóra a Dakar Ralin való indulással. Jelenleg a visszatérésen dolgozik, s itthon készül nap mint nap a jövő évi küzdelemre.
A COTA története
2017. október 04.
A Circuit of the Americas egy Texas állam Austin városa mellett elhelyezkedő modern versenypálya. Jelenleg az egyetlen helyszín az USA-ban, ahol F1-es futamot rendeznek.