Dakar rali: Szalayékat kizárták!

Közzétéve:
2018-01-13, 06:48

Nem folytathatta a versenyzést az Opel Dakar Team duója, kizárták a 40. Dakar rali küzdelmeiből a Szalay-Bunkoczi párost.

Hétfőn két szakaszt teljesített a Szalay Balázs és Bunkoczi László kettőse. Az első nyolcvan kilométeres táv során ki sem kellett szállnia a járműből a magyar párosnak. A második szakaszban sajnálatos módon azonban húsz kilométer után lefulladt a Crossland X, és sokat vesztegeltek honfitársaink a homokban. Miután segítséget kaptak egy kamionos legénységtől, folytathatták útjukat, de eltévedtek a cél előtt hét kilométerrel, majd egy dűne tetejéről felborult az autójuk. A nagyobb problémát az jelentette, hogy a töltés is elszállt az oldalán landolt autóból. Ekkor rövid ideig húzták Bunkocziékat, majd egy perui ralis segítségével sikerült orvosolni az áramproblémákat.


Szalay Balázs

Órák múltán kiértek az aszfaltútra, ahol várták őket a szervizesek. Önindító-csere után további problémákat kellett megoldani. Reggel hatra hozták helyre az Opel Crosslanx X-et, ekkor a tábor felé indultak Szalay Balázsék, ám 25 kilométerrel a következő rajt helyszíne előtt egy szenzorprobléma miatt ismét megállni kényszerültek. A szervizesek segítsége után sikerült időben megoldani az újabb technikai malőrt, és a mezőny után iramodhattak Szalayék.

A tengerparton gördülékenyen folytatták a felzárkózást, ám a dűnék között fellforrt a víz, mivel lyuk volt a tartályon. A tartalék vizet öntötték bele, a lyukat pedig egy sportbíró ötlete alapján a lámpatartó csavarral tömték be.


Szalay Balázsékat technikai problémák hátráltatták

Az embert és autót próbáló dűnéken gond nélkül túljutottak, ám a lejtőn egy kamion miatt meg kellett állniuk. Lefulladt az autó, amely a harmadik önindítót fogyasztotta el. A kamion segítségével elindultak, de a sötétben már nem mentek be a dűnék közé, mivel mögöttük már nem jött senki, és a kockázat túl nagy lett volna, ha újabb technikai gondjuk támad. A pályát elhagyva a táborba mentek.

A versenyigazgatóság döntése értelmében büntetéssel sem folytathatta Szalay Balázs és Bunkoczi László a 40. Dakar ralit, mivel túl sok GPS-pontot hagytak ki. A páros úgy érzi, mindent megtett az ésszerűség keretein belül, a döntést pedig elfogadja és jogosnak tartja.

„Csalódott vagyok, hiszen öt évet vártam arra, hogy visszatérjünk a Dakarra, másrészt viszont nem ostorozom magam, mert úgy érzem, mindent megtettünk, hogy versenyben maradjunk.” - mondta Szalay Balázs.


Szalay Balázs

„Ott és akkor döntést kellett hozni, és mi a lehetséges következményeket mérlegelve úgy döntöttünk, hogy kijövünk a pályáról. Most nyolcadszor álltunk rajthoz együtt a Dakaron és ez volt az első kiesésünk. Nyilván nem örül neki az ember, de ezek a kudarcok engem megerősítenek. Abban, hogy vissza akarok jönni. Nagyon jól éreztem magam a versenyen és nagyon úgy gondolom, hogy a Dakar éppen nekünk való. Komfortosan érzem magam annak ellenére, hogy volt itt minden: borulás, ásás, veszteglés. Fáj a szívem, hogy nem mehettünk tovább” – mondta Bunkoczi László.

Forrás:

Kapcsolódó írások

Lancia 037 a szurkolók előtt hátulról fotózva
2018. október 29.
Az első napnak hatalmas lelkesedéssel és izgalommal vágtam neki...
Lángot lő az Audi az esti gyorson - oldalról fotózva
2018. október 29.
Van egy sztorim, ami úgy kezdődik, hogy péntek éjjel a San Marino-i várban... Érdekel?
Porsche olasz ház előtt oldalról fotózva
2018. október 28.
Szombaton délelőtt pihenő volt a résztvevőknek és a nézőknek is egyaránt, délután viszont Domagnano környékén bőgtek fel a motorok.
Történések a Dakarról: Szalayék kalandosan kezdtek
2018. január 09.
Január 6-án elrajtolt a Dakar rali, így a magyarok is megkezdték szereplésüket a világ második legnépszerűbb és egyik legnehezebb versenyén. Nem volt eseménytelen az elmúlt két nap.