2018. január 13. | 07:48

Nem folytathatta a versenyzést az Opel Dakar Team duója, kizárták a 40. Dakar rali küzdelmeiből a Szalay-Bunkoczi párost.

Hétfőn két szakaszt teljesített a Szalay Balázs és Bunkoczi László kettőse. Az első nyolcvan kilométeres táv során ki sem kellett szállnia a járműből a magyar párosnak. A második szakaszban sajnálatos módon azonban húsz kilométer után lefulladt a Crossland X, és sokat vesztegeltek honfitársaink a homokban. Miután segítséget kaptak egy kamionos legénységtől, folytathatták útjukat, de eltévedtek a cél előtt hét kilométerrel, majd egy dűne tetejéről felborult az autójuk. A nagyobb problémát az jelentette, hogy a töltés is elszállt az oldalán landolt autóból. Ekkor rövid ideig húzták Bunkocziékat, majd egy perui ralis segítségével sikerült orvosolni az áramproblémákat.

<ő>Órák múltán kiértek az aszfaltútra, ahol várták őket a szervizesek. Önindító-csere után további problémákat kellett megoldani. Reggel hatra hozták helyre az Opel Crosslanx X-et, ekkor a tábor felé indultak Szalay Balázsék, ám 25 kilométerrel a következő rajt helyszíne előtt egy szenzorprobléma miatt ismét megállni kényszerültek. A szervizesek segítsége után sikerült időben megoldani az újabb technikai malőrt, és a mezőny után iramodhattak Szalayék.

A tengerparton gördülékenyen folytatták a felzárkózást, ám a dűnék között fellforrt a víz, mivel lyuk volt a tartályon. A tartalék vizet öntötték bele, a lyukat pedig egy sportbíró ötlete alapján a lámpatartó csavarral tömték be.

Az embert és autót próbáló dűnéken gond nélkül túljutottak, ám a lejtőn egy kamion miatt meg kellett állniuk. Lefulladt az autó, amely a harmadik önindítót fogyasztotta el. A kamion segítségével elindultak, de a sötétben már nem mentek be a dűnék közé, mivel mögöttük már nem jött senki, és a kockázat túl nagy lett volna, ha újabb technikai gondjuk támad. A pályát elhagyva a táborba mentek.

A versenyigazgatóság döntése értelmében büntetéssel sem folytathatta Szalay Balázs és Bunkoczi László a 40. Dakar ralit, mivel túl sok GPS-pontot hagytak ki. A páros úgy érzi, mindent megtett az ésszerűség keretein belül, a döntést pedig elfogadja és jogosnak tartja.

„Csalódott vagyok, hiszen öt évet vártam arra, hogy visszatérjünk a Dakarra, másrészt viszont nem ostorozom magam, mert úgy érzem, mindent megtettünk, hogy versenyben maradjunk.” - mondta Szalay Balázs.

„Ott és akkor döntést kellett hozni, és mi a lehetséges következményeket mérlegelve úgy döntöttünk, hogy kijövünk a pályáról. Most nyolcadszor álltunk rajthoz együtt a Dakaron és ez volt az első kiesésünk. Nyilván nem örül neki az ember, de ezek a kudarcok engem megerősítenek. Abban, hogy vissza akarok jönni. Nagyon jól éreztem magam a versenyen és nagyon úgy gondolom, hogy a Dakar éppen nekünk való. Komfortosan érzem magam annak ellenére, hogy volt itt minden: borulás, ásás, veszteglés. Fáj a szívem, hogy nem mehettünk tovább” – mondta Bunkoczi László.

Forrás: