Di Grassi idei első győzelmét aratta Zürich utcáin

Frissítve:
2018-09-18, 21:59

Lucas di Grassi az ötödik helyről vágott neki a Formula E szezon 10. versenyének, amelyet Svájban, Zürich utcáin rendeztek, ahova csaknem hat évtizedes kihagyás után tért vissza az autósport.

Az Audi Sport ABT Schaeffler pilótája állhatott a dobogó legfelső fokára. Ezt megelőzően Bremgartenben 1954-ben rendeztek együléses versenyt, melyet a legendás Juan Manuel Fangio nyert. Di Grassi mögött Sam Bird és Jérôme d’Ambrosio végzett.

A svájci aszfaltcsík a Formula-E szűkebb pályái közé tartozik, ezért nehéz előzni rajta. Nem is úszta meg a mezőny baleset nélkül, az első körben Nelson Piquet belerohant az előző futamot megnyerő Daniel Abt-ba. Mindketten próbálták folytatni sérült autóval is a futamot, de a versenyirányítás végül felszólította őket, hogy cseréljenek első szárnyat.

Jean-Éric Vergne és Lucas di Grassi mintha egy teljesen másik pályán autóztak volna, úgy szedték áldozataikat, rajtuk kívül nem igazán tudott előzni a mezőny többi része.

Luca Di Grassi a zürichi Formula E versenyén 2018-ban

Vergne a tizenhetedik helyről a hetedikre kapaszkodott fel az autócseréig, vele együtt di Grassi is belehúzott: a versenytáv harmadánál talált valamit, és erős előzés sorozatba kezdett. Először Bird mellett ment el, utána Lotterert utasította maga mögé. Annyira belejött az előzgetésbe, hogy a versenytáv felénél már ő állt az élen, miután megelőzte az éllovas Chris Evans-t.

Az autócserék után Vergne visszaesett pár pozíciót, mivel nem akart beindulni az autója, ez alatt di Grassi előnyt épített ki. A mezőny nagy része boxutca áthajtásos böntetést kapott, mert túl gyorsan haladtak a sárga zászlós ciklus alatt, amit  Rosenqvist balesete miatt rendeltek el. A svéd egy védekezést követően az egyes kanyarban a külső ívre kerülve a falba rakta kocsija első szárnyát.

Lucas di Grassi mosolyog a pódium tetején Zürichben

Az áthajtásos büntetéssel sújtott versenyzők közt többen az élbolyban autóztak, így a futam vége felé senki nem veszélyeztette Lucas di Grassi idei első győzelmét, akinek több második hely is jutott már a szezonban.

Ezúttal Sam Bird ölébe hullott a második hely, Jérôme d’Ambrosio pedig hosszú idő után először állt dobogón. André Lotterer a negyedik, míg hazai közönség előtt versenyző Sébastien Buemi az ötödik helyen ért célba.

A bajnokságot vezető Jean-Éric Vergne csak a 10. helyen ért be, amivel egy pontot szerzett. A 40 pontos előnye 23 egyégre csökkent, így Sam Birdnek még van esélye beérni riválisát a New York-i szezonzárón, amely duplafutamos lesz.

Forrás:

Fotók:

Kapcsolódó írások

1970 Plymouth Superbird, szürke, oldalnézet, jobbról
2018. november 07.
A NASCAR 1970-es évadja alkalmával a Plymouth bemutatta legendás típusát, a Superbirdöt
WTCR és Nagy Futam – programajánló a hosszúhétvégére
2018. április 26.
Nagy dömping lesz április végén és május elsején, a Hungaroringre látogat a bombaerős WTCR, május elsején pedig Max Verstappen F1-es autójától lesz hangos Budapest belvárosa.

További hírek