Egy ausztrál legenda: Jack Brabham

Frissítve:
2018-09-18, 21:58

Sir John Arthur "Jack" Brabham az ausztrál autóversenyzés egyik legkiemelkedőbb alakja. A háromszoros Forma-1-es világbajnoknak sok kortársához hasonlóan szintén kalandos élete volt.

Fiatalkorában Jack Brabham édesapja mellett tevékenykedett, aki fűszerárusként dolgozott. A kis Jack nagyon érdeklődött a műszaki dolgok iránt, ez abban mutatkozott meg, hogy édesapja autóját már akkor is vezette, mielőtt egyáltalán megszerezhette a jogosítványt. Jack Brabham 15 éves korában úgy döntött, hogy elhagyja az iskolát és szenvedélyével, az autókkal fog foglalkozni. Egy javítóüzemben kezdett dolgozni, utána a királyi légierőnél teljesített katonai szolgálatot.

1946-ban Brabham nyitott egy kis saját autójavító üzletet, mellette pedig elkezdett versenyezni. Először csak kisebb szériákban próbálkozott, majd célba vette az NSW-bajnokságot, amit rögtön megnyert az első évében. Kalandjai folytatódtak, szövetséget alapított Ron Tauranackkel és végleg elköteleződött a versenyzés világába. Folyamatosan versenyzett míg 1955-ben eljött számára a mennyország és bekerült a Forma-1-be. A Cooper csapathoz csatlakozott, érdekesség, hogy az volt az első versenyautó, amely farmotoros kialakítású volt.

Jack Brabham és Jim Clark versenyben, a Cooper autó már akkor farmotoros volt

Jack Brabham és Jim Clark küzdenek

Az első három évében nem szerzett pontot, igaz, csak egy futamon tudott elindulni az első két évben, ez a brit verseny volt. 1957-ben öt futam jött össze, ’58-ban pedig a teljes szezon is sikerült. Összesen 3 pontot sikerült szereznie, ezzel a 18. helyen végzett az összetettben.

1959-ben pedig nem hagyott kérdőjeleket és megszerezte első Forma-1-es világbajnoki címét. A dolog pedig csak ekkor indult be igazán, 1960-ban már kétszeres világbajnoknak mondhatta magát. A kezdeti nehézségek után Jack Brabham 5 versenyt nyert meg zsinórban, ezzel megalapozva, majd bebiztosítva a végső győzelmet.

1961-ben megnyerte a híres 500 mérföldes versenyt, s a siker után a szakma úgy látta, hogy az elsőmotoros autók napjai meg vannak számlálva. 1961-ben végül úgy döntött, hogy otthagyja a Cooper csapatot, hogy társával, Ron Tauranackkel saját csapatot alapítson Brabham néven. 1962-ben el is kezdték a versenyzést, de igazán jó eredményeket nem tudtak elérni. Egészen 1964-ig, amikor is Jack Brabham csapattársa, Dan Gurney megnyerte a Francia Nagydíjat. A csapat keményen dolgozott, és ennek eredményeként 1966-ban kifejlesztettek egy 3000 köbcentis motort, ami bombasikernek bizonyult! Abban az évben pedig jött a harmadik világbajnoki cím, ezzel ő lett az első pilóta a sportág történetében, aki a saját nevével jelzett csapattal bajnoki címet nyert.

Jack Brabham megnyeri a holland versenyt, hatalmas koszorú járt érte

Jack Brabham 1966-ban megnyerte a Holland Nagydíjat

1967-ben is folytatta a versenyzést és épphogy lecsúszott a negyedik címről. Összetettben második lett, pedig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott. Utána elkezdett gondolkodni a visszavonuláson, ugyanis megterhelő volt számára a versenyzés és már nem érezte ideálisnak a Forma-1 tempóját saját maga számára, de mivel nem talált megfelelő pilótát maga helyett, ezért folytatta a versenyzést. Végül 1970-ben szerepelt utoljára a sorozatban, ahol nagyon jól teljesített és az ötödik helyen fejezte be a szezont.

Jack Brabham 44 éves volt, mikor szögre akasztotta sisakját. Saját csapatának tulajdonrészét eladta és hazatért szülőföldjére. 1976-ban Stirling Mossal részt vett egy versenyen, ahol hatalmas balesetet szenvedett, de szerencsére életben maradt. Három évvel később, 1979-ben óriási megtiszteltetés érte, a királynő lovaggá ütötte. Három fia Geoff, Gary és David apjuk nyomdokaiba lépett és elkezdték az autóversenyzést, de azt a szintet nem tudták megközelíteni. 1990-ben Jack Brabham bekerült a Nemzetközi Motorsport Szövetség halhatatlanjainak listájára. Földi pályafutását 88 évesen fejezte be, otthonában hunyt el.

Forrás:

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Gyerekek jelentkezését várják a Magyar Nagydíjra!
2018. május 29.
A Liberty Media 2018-ban megvált a rajtrácslányoktól sokak elégedetlenségére, helyettük most jönnek a gyerkőcök kísérni a pilótákat. Elkezdődött a jelentkezési időszak.
Forma-1, MotoGP és WRC október utolsó hétvégéjén!
2017. október 27.
Lewis Hamilton világbajnok lehet Mexikóban, Marc Marquez is közel kerülhet negyedik vb címéhez Malajziában. A WRC-ben szintén bajnokavatásra kerülhet sor. Terítéken a legnagyobb versenysorozatok!

További hírek