A Honda F1 projektjének technikai igazgatója, Toyoharu Tanabe elmondta az Autosportnak, hogy azt akarja, hogy az eredmény "sokkal több energiát adjon a jövőben". A Honda 2015-ben tért vissza a Forma-1-be a McLaren oldalán, ezzel a régmúlt fényes együttműködését akarták visszahozni. Sokan bizakodtak is, de aztán jött a zuhanás.

Három évet töltöttek együtt a McLarennel, Fernando Alonso elképesztő rádióbeszélgetései, megnyilvánulásai sokáig központi témája volt az F1-nek. Várható volt, hogy ez a kapcsolat halálra van ítélve, ugyanis a McLarennek nincs annyi ideje, hogy kivárja, amíg a Honda magára talál. A felek kiszálltak a szerződésből és a McLaren egyezséget kötött a Renault motor részlegével, a Honda pedig átugrott a Toro Rossohoz.

Toro Rosso Bahrein

A barcelonai teszteken olyat ment a Honda, hogy az még egy álomban sem lett volna elvárható. A nem túl jól sikerült ausztrál szezonnyitó után pedig Bahreinben beigazolódott, hogy a japánok mérnökei most kétségtelenül előreléptek. Hiába esett ki néhány autó Gasly elől, hátulról senki nem tudta megszorítani, magabiztosan behozta az autót.

Ezzel jelenleg a Toro Rosso a hatodik helyen áll a konstruktőri pontversenyben, ami számukra több, mint előkelő. Az Autosport értesülési szerint a Honda nem ül a babérjain és fejlesztik a motort, a kanadai nagydíjra plusz 27 lóerővel fognak készülni. Tanabe azt is elmondta, hogy a fő céljuk továbbra is a belső égésű motor fejlesztése.

„A szombati szabadedzés után a mérnökök munkamegbeszélést tartottak a versenyzőkkel, hogyan használják a rendszereket. Kidolgoztunk egy pontos stratégiát és ez szerintem működött. Mindkét autónk befejezte a versenyt és a hétvégén számunkra ez a legfontosabb. Ennek köszönhető az is, hogy a negyedik helyen végeztünk.” Nyilatkozta Tanabe az Autosportnak.

Toro Rosso Honda

James Key technikai igazgató elmondta, hogy az Ausztráliában kijött problémák, ami a turbófeltöltőt és az MGU-H-t érintette, kárt tett Pierre Gasly motorjában, de ezeket a problémákat a Bahrein GP-re sikerült kijavítaniuk és minkét autójuk célba ért. A Honda ilyen mértékű javulása érdekes helyzetet teremthet a motorpiacon, ha akadnak az erőforrás után más érdeklődők. Pierre Gasly természetesen örül az eredménynek és annak, hogy elnyerte a Red Bull Racing vezetőinek bizalmát, egyelőre nem gondolkodik azon, hogy mikor léphet majd feljebb akár a Red Bull csapathoz.

Forrás:

Fotók: