2017. október 24. | 14:33

Az Amerikai Nagydíj igazi sztárparádét és nagy taktikai csatát hozott a csapatok között! Az utolsó körös Verstappen előzés még sokáig téma lesz...

A legnagyobb kérdés talán az volt a 2017-es Amerikai Nagydíjon, hogy Lewis Hamilton és a Mercedes megszerzi-e a világbajnoki címet. A csapatnak összejött, az egyéni címre pedig minden bizonnyal aligha kell majd sokat várni. Az autókat a nyolcszoros olimpiai bajnok jamaikai sprinter Usain Bolt indította a felvezetőkörre. Rajta kívül annyi híresség volt, hogy azt követni sem volt egyszerű, a felsorolás egy külön fejezetet tenne ki. A rajtnál Sebastian Vettel jól jött el a második helyről és befért Hamilton mellé, aki a pole-ból rajtolt. A német fordult el elsőként, mögötte Hamilton, majd Bottas, akit nagyon szorongatott már az első körben Daniel Ricciardo. Lewis Hamilton a második körben szólt a csapatrádióba, hogy a sebesség tökéletes, ezzel arra akart utalni, hogy el tudja kapni Vettelt, erre pedig valóban csak néhány kört kellett várni. Egészen pontosan a 6. körben olyan közel került a brit pilóta német riválisához, hogy a hosszú egyenes végén a DRS segítségével viszonylag simán megelőzte, így vissza is vette a vezetést, sőt néhány kör alatt tetemes előnyt épített ki. Verstappen esetében érdemes megemlíteni, hogy a 17. helyről rajtolt, és már a 10. körben a 6. helyen körözött.
Vettel beszúrt Hamilton mellé

A kerékcserék viszonylag korán elkezdődtek, az ultralágy gumik sok versenyzőnél meglehetősen hamar elkopott. A Mercedes későn reagált, Bottas jött ki elsőként. Hamilton egy körrel később, és éppen hogy vissza tudott jönni a vezető helyre, konkrétan pont Vettel elé hajtott ki a pályára 1-2 másodperccel. Ha belehibáznak a kerékcserébe, könnyen lehet, hogy a német versenyző ismét elöl találja magát. A 16. körben Ricciardo alatt megadta magát a Red Bull Racing és kiszállt a versenyből, rádión csak annyit mondott, hogy nincs motorerő. Fernando Alonso időközben pontszerző helyen autózott, de a 26. körben elfüstölt alatta sokadik alkalommal a Mclaren, így ismét nem jött össze számára a pontszerzés. Természetesen dühösen és csalódottan szólt a csapatrádióba, felrótta, hogy ismét legalább 6 pontot bukott ezzel a csapat. Már nem kell sokáig tartania a Honda erőforrástól, jövőre a Renault szállít motort a McLaren csapatnak. A két Force India ismét jól ment, a középmezőny elsőszámú tagjai voltak a 6. és 7. helyen a verseny felénél. Mögöttük a gyári Renault csapat színeiben újoncként Carlos Sainz Jr., mögötte a visszatérő Danyiil Kvjat autózott a Toro Rosso színeiben.
Carlos Sainz Jr. nagyszerűen versenyzett

A 35. körben kialakult egy boly az élmezőnyben, Bottas autóján nem működtek a lágy gumik, vagy a beállítások nem voltak tökéletesek, hiszen megérkezett mögé Räikkönen és Verstappen is. Vettel a második helyen haladt, de fogyott az előnye a hármassal szemben, neki is kezdett csökkenni a tempója. A 38. körben Vettel kijött másodszor is, elfogytak a gumik,  de sikerült Verstappen elé visszahozni, a 4. helyen találta magát. Bottas nagyon lassú volt, és Räikkönen, ha nehezen is, de megtudta előzni. Vettel 10 másodpercnyire követte a finnt a sokkal frissebb gumikon, és az, hogy utoléri bőven a verseny előtt nem volt kérdés. Az 50. körben történt meg az utolérés, és meg is előzte a Mercedes versenyzőjét Vettel, majd Bottas egyből jött is a boxba, mert teljesen elfogyott alatta az autó. Hamilton tükörsimán ment az élen a történések közben. Vettel előtt Räikkönen volt, aki a rádiós utasításra átadta a második helyet a német csapattársnak. Verstappen viszont iszonyú tempót jött, és bekerült Bottas elé a kiállása után, ezzel a negyedik helyen találta magát, és elkezdte üldözni a finn világbajnokot. A dobogóért folyt a csata.
Bottas kulcsszereplő volt a kialakult csatákban

Az izgalom és az ominózus előzés az utolsó körre maradt, Verstappen mindent feltekert a motoron és nagyon közel került a finn Ferrari pilótájához. A hosszú egyenest kivédekezte Räikkönen, és ezzel mindenki azt hitte, hogy marad a sorrend. Kimi azonban hibázott, és a holland fiatalember ezt kegyetlenül kihasználta és elment mellette, kihasználva egyetlen és utolsó esélyét. Lewis Hamilton megnyerte a futamot, másodiknak bejött Sebastian Vettel, harmadiknak így pedig Max Verstappen.
Max Verstappen ismét nagyot ment

Ezután viszont jött a meglepetés, Verstappen ugyanis négy kerékkel elhagyta a pályát az előzés közben, és ez nagyban segített neki a manőver során. A sportbírók elkezdték a vizsgálatot, és 5 másodperces büntetéssel sújtották a hollandot. Verstappen a díjátadó előtt tudta meg, hogy nem ő a harmadik, és csalódottan távozott a pódiumceremónia előtt. Őszintén, ez egy nagyon eltúlzott büntetés volt, a teljes sportszakma elítélte a döntést. Ennyinek bele kellett volna férnie, egy utólagos figyelmeztetést érdemelt volna az eset. Kimi Räikkönen állhatott a dobogó alsó fokára, a második Vettel, a harmadik pedig Lewis Hamilton lett, aki Bill Clinton az USA 42. elnökétől kapta meg a trófeát. A Mercedes AMG F1 csapat megnyerte a konstruktőri vb-t zsinórban negyedszer, ezzel a V6-os hibrid éra abszolút bajnokai. Lewis Hamilton egy hét múlva simán egyéni világbajnok lehet negyedszer. A britnek 66 pont az előnye Sebastian Vettel előtt, innen több, mint csoda kéne a németnek, hogy fordítson. Folytatás október utolsó hétvégéjén Mexikóban!
Lewis Hamilton karnyújtásnyira az újabb világbajnoki címtől

Brandon Hartley nagyszerűen mutatkozott be, és a 13. helyen végzett a versenyen. Kvjat a 10. helyet szerezte meg, ezzel 1 pontot szerzett, a Toro Rosso azonban valószínűleg nem tart rá többé igényt. A következő versenyen visszatér Pierre Gasly, Brendon Hartley pedig folytatja! Sainz első Reanult-s versenyén a remek 7. helyen végzett a két Force India között.
Brendon Hartley folytatja F1-es szereplését

Az Amerikai Nagydíj végeredménye:

 1. Lewis Hamilton
 2. Sebastian Vettel
 3. Kimi Räikkönen
 4. Max Verstappen
 5. Valtteri Bottas

A Formula-1-es világbajnokság állása:

 1. Lewis Hamilton (Mercedes AMG F1): 331 pont
 2. Sebastian Vettel (Scuderia Ferrari): 265 pont
 3. Valtteri Bottas (Mercedes AMG F1): 244 pont
 4. Daniel Ricciardo (Red Bull Racing): 192 pont
 5. Kimi Räikkönen (Scuderia Ferrari): 163 pont
Fotók: Facebook
 • Címkék:
 • F1