2018. január 24. | 15:17

Az F1 rózsaszín ágyúi a jövőre Renault motorral felszerelt McLaren csapattal szemben jó eséllyel kihívóra találhatnak, de állítják, nem félnek a kihívástól.

A Force India az elmúlt években fantasztikusan szerepelt, tavaly pedig simán szerezték meg a negyedik helyet az összetett konstruktőri pontversenyben. A rivális Williams csapatot gond nélkül tartották maguk mögött és szinte az összes versenyen pontot szerzett mindkét pilótájuk. A csapatnál azonban figyeltek a Renault teljesítményére és tudják, hogy keményen dolgoznak, mely Abu-dzabiban be is érett. Hülkenberg mindkét Force Indiát megverte és a hatodik helyen intették le végül a szezonzáró versenyen.

Ennek tudatában a McLaren és a Renault együttműködése mindenképpen esélyes lehet arra már az első évükben, hogy fenyegető veszélyt jelentsen a Force India előkelő negyedik helyére.

A Force India nagyszerűen muzsikált az előző szezonban

Bob Fernley, a Force India egyik csapatvezetője a következőt nyilatkozta a kialakult helyzetről:

„Mind a Renault és a McLaren komoly potenciált rejt magában, ezért fel kell vennünk a kesztyűt. Jelentős veszélyt jelentenek, becsülettel és precízen kell végeznünk a feladatunkat, hogy a helyünkön tudjunk maradni."

A Force India költségvetése F1-es mércével nézve nem igazán magas, körülbelül 90 millió fontot taksál, szemben a McLaren 185 millió eurójával. A Renault gyári csapat pedig nagyjából 150 millió eurót költ el egy év alatt.

Kérdés, hogy mennyit javul Fernando Alonso és a McLaren

Bob Fernley azonban optimista, és az alábbi gondolatokkal folytatta:

„Nincs miért szégyenkeznünk. Soha nem könnyű versenyezni a nagyobb költségvetésű csapatok ellen, de az elmúlt két évben megcsináltuk a bravúrt és most is erre készülünk. Miért ne jöhetne össze? A 2017-es szezon elején voltak gondjaink, olyankor kellettek a pilótáink és a megfelelő stratégia, ezzel tudtunk ellensúlyozni, majd az autónk is jobb lett. Talán az első három helyre is lesz esélyünk majd. De a negyedik helyért három csapat fog érdemben küzdeni idén.”

A McLaren három év után szakított a Hondával és végül a Renault-val kötött megállapodást, hogy a franciák legyenek a motorszállítójuk. Bár a Renault erőforrása jóval erősebb, mint a japánoké, megbízhatóságban nem remekeltek 2017-ben, így ezen mindenképp javítaniuk kell majd. A McLaren azonban biztosan nem felejtett el versenyképes kasztnit gyártani.

A Honda a Red Bull Racing fiókcsapatának, a Toro Rossonak a partnere lett. Az F1-es világbajnokság Ausztráliában kezdődik szokás szerint, kereken 60 nap múlva.

Forrás: Autosport

  • Címkék:
  • F1